Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Årets forskningsnyheter i korthet

Samtidigt som vi rullar in på upploppet och spurtar mot mållinjen till ett nytt år – som garanterat inte kommer likna 2016 – är det dags att kasta ett getöga på året som gått.

Här är några av de forskningsnyheter från KTH som på olika sätt utmärkt sig under 2016!

1) Under mina åtta år på KTH har ingen forskningsnyhet någonsin fått så stort genomslag över hela världen som Lars Berglund och hans forskarkollegors transparenta trä. Faktum är att journalister, nio månader senare, fortfarande hör av sig och söker högupplösta bilder och pratminus. Detta har skett konstant sedan mars 2016! Ja, nyheten om det genomskinliga träet har färdats ett antal varv runt jorden och befinner sig fortfarande i omloppsbana.

2) En innovation som fått uppmärksamhet, men som förtjänar betydligt mer, är KTH-studenten Daniel Cassels app Geoboard. Den gör att du anonymt kan kommunicera med din omgivning inom en radie av tio kilometer. Geoboard kan komma till användning i en rad olika situationer, från katastrofer via loppmarknader till musikfestivaler.

3) Fritzi Töpfer, forskare på avdelningen för mikro- och nanosystem vid KTH, forskar om och jobbar med ett teknik som kan klara av att ställa hudcancerdiagnoser. En poäng är att diagnostekniken gör detta mycket snabbt. Ja, på bara några sekunder får du svar.

4) Datorspel tar en allt större plats i våra liv (vilket inte minst märks när det kommer till KTH:s forskning), men inte bara som rekreation och underhållning. Tekniken som sådan kan användas till annat, exempelvis förbättra vården på Nya Karolinska sjukhuset.

5) Visualisering är ett hetare ämne än någonsin. Att snabb och enkelt visa upp till exempel forskningsresultat för vidare behandling och analys. Det vet KTH-forskaren Vania Ceccato som som tillsammans med kollegor studerat brott i köpcentrum genom att samla in brottsdata från väktare i ett av Sveriges större köpcentrum. Sedan har hon visualiserat informationen i en 3D-modell av gallerian.

6) Efter att KTH-forskarna Maria Svedin och Olle Bälter stöpt om kursmaterialet i en programmeringskurs till att vara mer könsneutralt gjorde de en intressant upptäckt. Så väl fler kvinnor som män klarade utbildningen och därigenom ökade genomströmningen. Nyheten
fick sociala medier att sjuda!

7) Årets mest udda forskningsnyhet anländer tionde oktober: KTH-professorn Fredrik Laurell och hans kollegor ska forska om fiberoptik som kan användas till exempelvis medicinska behandlingar på nanonivå samt solceller. Låter inte så udda kanske. Men låt mig då berätta
att det även finns planer på att skapa en – vad Fredrik Laurell kallar för – ”levande laser”…

8) Att använda augmented reality, samma teknik som ingår i 2016 års internationella spelsuccé Pokémon Go, i utbildningssyfte är inte bara en genial idé. Nyheten om detta sätt att lära ut svenska till bland andra nyanlända resulterar också i uppmärksamhet i alla tänkbara
medier!

9) Olika typer av sensorer har på allvar gjort intåg i vårt samhälle. Återfinns de inte i mobilen eller bussen så sitter de i hissen du använder. Nu har turen kommit till våra broar som utrustas med teknik som gör att det i bästa fall går att förlänga deras livslängd med decennier. En stor besparing för skattebetalarna med andra ord. Trafikverket spenderar trots allt cirka 1,3 miljarder kronor per år på drift och underhåll av våra broar…

10) Ingen hållbarhet uppstår om tillvägagångssättet och/eller tekniken inte samtidigt är kostnadseffektiv. Därför har KTH:s forskare tittat på det ekonomiskt försvarbara med att använda trådlös (induktiv) laddning för bussar i linjetrafik i Stockholm. Här är busslinjerna i Sveriges huvudstad där det lönar sig att köra med elbussar som laddas utan kablar.

Gott nytt år nu, så ses vi på andra sidan årsskiftet!