Artificiell intelligens tar över världen

Stefan Carlsson, professor i datavetenskap på KTH. Foto: Peter Ardell.

När jag pluggade artificiell intelligens på Stockholms universitet för cirka tio år sedan (på data- och systemvetenskapliga programmet, DSV) var AI (som alla sade/säger) ett ganska halvdött ämne.

Därtill var AI-kursen den enda som var svår på DSV-programmet. Rejält klurig. Man kunde dela upp studenterna i två läger: de som greppade formella system, predikatlogik och rekursionsteori omgående och de som behövde kursen hela längd för att fatta det. Jag tillhörde definitivt kategori två… 🙂

Annat är det idag. Nu braskar världens forskare och journalister på rejält, som om Skynet stod i begrepp att ta över världen. Precis som jag gör i blogginläggets rubbe.

Det har alltså hänt en del under det senaste decenniet.

Ämnet är på inget sätt självklart och enkelt att penetrera och förstå, men icke desto mindre så kommer AI att förändra den värld vi lever och jobbar i.

Permanent.

Det är alltså läge att förkovra sig termer som maskininlärning, spelteori och annat trevligt. AI-relaterade ämnet som när man väl förstår det är väldigt intressanta. Och som kommer att spela roll både för dig och dina barn.

Här är därtill några intressanta artiklar om AI värda att läsa. Dels har vi Ny Tekniks reporter Peter Ottsjös intervju med KTH-professorn Stefan Carlsson med rubriken ”Artificiell intelligens formar framtiden”, dels finns min forna journalistkollega Linus Larssons bibellånga artikel ”Världen tar stormsteg mot tänkande maskiner”.

Missa inte heller min egen intervju med Stefan Carlsson som jag gjorde i februari i år, och som resulterade i artikeln ”Artificiell intelligens på stark frammarsch”.