Flyg som på riktigt

Fenomenet Bodyflight har du kanske hört talas om? Att flyga upp och ner i en vertikal vindtunnel. Som att hoppa fallskärm, fast i miniformat.

Nu har Inclined Labs sparkat igång en horisontell vindtunnel. Lite mer som att flyga på riktigt, med andra ord.

Folket bakom innovationen kallar konceptet ”Indoor wingsuit flying” och dräkten man har på sig gör att man ser ut som en gigantisk flygekorre (samma vingdräkt som används av folk som hoppar ut från klippor).

Anledningen till att jag uppmärksammar detta är att Inclined Labs är ett företag med tydlig KTH-koppling.

Bolaget har nämligen fått stöd av KTH Innovation, teknikchef är Peter Georén (föreståndare på Integrated Transport Research Lab på KTH) och företaget fick i sin linda ekonomiskt stöd av KTH Holding via så kallad seed-finans.

Om drygt ett halvår är det tänkt att allmänheten ska få chansen att krypa ner i ekorrdräkten för en flygtur de förmodligen sent ska glömma.

PS. Peter Georén berättar att upprinnelsen till Indoor wingsuit flying springer ur att han genom sitt forskningsarbete medverkade i ett projekt och en förstudie vars syfte var att se om det var en bra idé att bygga om FFA:s LT1-vindtunneln (som Inclined Labs hyr och gjort all utveckling i) för fordonstestning. Resultatet av förstudien (ledd av SP) var negativ. Peter började då klura på andra affärsmöjligheter, vilket ledde till fram till detta. DS.