Han jobbar för ett mer öppet samhälle

Häromveckan blev jag uppringd av Serdar Temiz, forskarstuderande på avdelningen för entreprenörskap och innovation vid KTH.

Han berättade att han vid sidan av sitt arbete och sina studier även är ordförande för Open Knowledge Sweden, en del av den globala rörelsen Open Knowledge International. Denna organisation verkar för att tillgängliggöra så mycket som möjligt av all information och data som varje sekund samlas in om oss samhällsmedborgare.

Syftet med Open Knowledge International och Open Knowledge Sweden är bland annat att ge oss alla mer kunskap så att vi i vår tur kan bidra till ett mer demokratisk och hållbart samhälle.

Till grund för detta ligger all offentlig information, offentligt finansierad forskning och kulturellt innehåll som är allmän egendom.

Serdar Temiz, forskarstuderande på KTH.

Ett sätt att bidra till ett mer transparent och öppet samhälle är att premiera de som aktivt redan jobbat med det, berättar Serdar Temiz, och introducerar mig sedan till Open Knowledge Awards. Detta är en tillställning där man delar ut utmärkelser till personer som presterat stort inom området, det vill säga till de som använt sig av öppen kunskap (inklusive öppna data) mest, bäst och på det mest kreativa samt spännande sätt.

Det är inte bara vinnarlistan som är intressant; alla nominerade har gjort mycket gott för vårt öppna samhälle.

Några av de/dem jag finner extra intressanta är:

* Skjutsgruppen, Allmanhandling.se och OpenStreetMap i kategorin Best civil society award.

* SWEClarin i kategorin Best open science initiative.

* OpenByDefault i kategorin Best business initiative.

* Myndighetstestet och Sambruk i kategorin Best transparency initiative.

* Linnea Heppling (Datajournalist på SVT Nyheter som de senaste åren arbetat bland annat med guldspadenominerade Miljöpejl, prisbelönt valbevakning, #flykt och crowdsourcen Bredbandstestet) och Linus Larsson (teknikreporter/-redaktör på DN som gärna skriver om
hur användandet av information/data påverkar samhället i form sociala medier, artificiell intelligens och FRA) i kategorin Best data journalism award.

Men som skrivet: Alla nominerade är bra initiativ alternativ göra bra insatser!

Open Knowledge Awards genomförs för övrigt i samarbete med avdelningen industriell marknadsföring och entreprenörskap på KTH.

Jag vill för övrigt tillägga att Serdar Temiz håller på med en hel del spännande forskning som spänner över en stora area inbegripet entreprenörskap, öppen innovation, öppen data, virtuella världar och 3D-miljöer.