Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Kan de hacka sönder näthatet?

Oj!

Alltså. Hackathon i all ära. Från början skapades dessa sammankomster för att snabbt och lekfullt ta fram enkla lösningar på kluriga problem. Lösningar som sedan, över tid, kunde förfinas och effektiviseras i så kallade iterationer. Problem och lösningar var i början nästan uteslutande it-relaterade.

Över tid har hackathon blivit ett verktyg för alla tänkbara utmaningar. Från hållbar stadsplanering till den lokala bostadsrättsföreningens problem med katter i barnens sandlåda. Gott så.

Det har samtidigt gått inflation i ordet. Man ser det lite varstans, och inte alltid är det en jättespännande metod att lösa problem på.

Alltså finns det en given plats för ett ”Oj!” här. KTH är nämligen initiativtagare och arrangör av ”Media Hackathon”, ett hackathon där studenter bland annat ska hitta lösningar näthat och mobbing på internet. Ett hackathon som ska främja demokrati och yttrandefrihet. Ett hackathon där även viktiga aktörer (i sammanhanget) som Bonnier, Sveriges Radio och Schibsted medverkar. Där man för en stund tycks sluta konkurrera om medieutrymmet för den goda sakens skull.

Så viktigt och välbehövligt. Så rackarns bra tajming i tider som dessa. Så stolt jag är att KTH är med och bidrar till en (eller flera) lösningar.

Här är de tre utmaningarna som studenter ska brottas med:

1. I love my privacy

Everyone has rights to privacy, but whether a story appears in your alert or a feed is increasingly decided by intrusive computer algorithms. How can we create tools and services to secure that consumers privacy is protected despite them personalizing their news feeds?

2. The search for true stories

Every story has multiple sides, moreover technology enhancements have changed consumers into producers and exposed us to challenging perspectives. How can we create tools and services that allow crowdsourcing while filtering out untrue and false stories?

3. Safe to express myself

People should not be in danger based on their recording a happening. Youth today are subjected to intense cyber bullying for expressing their views. Can we invent tools and technology to protect all citizens right of expression without retaliation?

Mer information finns på hackathonets webbplats och kommer nog att publiceras på KTH:s webbplats vad det lider. Media Hackathon äger rum på KTH 13 och 14 februari.