Reducerad miljöbelastning med 80 procent

Att plastpåsar hamnar i naturen (bryts ner under en tidsperiod om 10 till 20 år) är bara ett miljöproblem bland flera. Illustration av Oliver Lüde (källa: National Oceanic and Atmospheric Administration).

Ett område som har med hållbar utveckling att göra, som berör oss alla och där det dessutom händer en hel del just nu är… tada… plastpåsar.

Jag pratar förstås om de här prassliga kassarna som du får på Hemköp, ICA, Teknikmagasinet, Kjell&Co, COOP, H&M och en otal andra butiker när du köper prylar (och som är gjorda av polyeten, ska tilläggas). Hur många har du burit hem genom åren, fyllda med grejer, mat och kläder? 1 000 stycken? Kanske till och med 10 000?

Hur många plastpåsar bär svenskarna tillsammans hem varje dag? Varje år?

Ett stort antal.

KTH-forskaren Jagdeep Singh på avdelningen industriell ekologi vid KTH.

En viss miljöbelastning utgör de, onekligen. På en rad olika sätt. Därför har KTH-forskaren Jagdeep Singh på avdelningen industriell ekologi vid KTH tillsammans med forskare från Nottingham Trent University i Storbritannien studerat om det går att göra något åt användningen och dess påverkan på miljön.

Och visst går det. En pilotstudie som Jagdeep Singh och de andra gjort visar med hjälp av ett pantsystem för plastkassar går det utan vidare att sänka användningen av kassarna med så mycket som 80 procent.

Själva pantsystemet i sig själv fungerar väl så där. Enligt studien lämnas enbart två procent tillbaka. Men som sagt. Det stora flertalet kunder tackar helt enkelt nej till påse när butiksbiträdet berättar om merkostnaden om två kronor per påse samt själva pantsystemet.

Den upplysningen tycks alltså få människor att i mycket stor utsträckningen handla mer hållbart.

För övrigt står Jagdeep Singh tillsammans med Leif Nilsson (ordförande i Svensk Plastindustriförening, SPIF) och civilingenjören Suwar Mert bakom uppstartsföretaget Pantapåsen, ett bolag som jobbar med ett system för just återvinning av använda plastkassar.

Klok företagsidé.