Som Runkeeper, fast i skidspåret

I fjol lanserades en digital träningstjänst för längdskidåkare under namnet WeMeMove. Sedan dess har tjänsten utvecklats ordentligt och nu släpps en ny version som heter Racefox.

Innan vi går in på detaljer: En rolig detalj med Racefox är att innovationen har en omfattande och tydlig koppling till KTH. Dels ligger forskning vid lärosätet till grund för tjänsten, dels har ett antal personer med koppling till KTH medverkat. Bland dem återfinns Anders Holst (adjungerad professor på CSC-skolan vid KTH), Christer Norström (också adjungerad professor på universitetet) och Jan Markendahl (universitetslektor på ICT-skolan).

Dessutom har två examensarbeten på masternivå samt en universitetskurs i mjukvarutveckling (där elva studenter deltog) bidragit till utvecklingen till Racefox.

Nog om bakgrunden. Vad är det för tjänst jag pratar om?! Jo, Racefox skulle kunna kallas för en digitala skidcoach som analyserar dina rörelser, hittar din potential och hjälper dig att utvecklas som skidåkare. Om vi pratar säljsnack deluxe.

I praktiken innebär detta att du surrar fast ett sensorbältet runt bålen när du tränar, och med dess inbyggda rörelsesensorer så mäts dina rörelser i tre dimensioner.

Data som samlas in är bland annat:

• Attack: Hur bra du är på att accelerera kroppen nedåt.
  • Båltryck: Hur bra du är på att böja kroppen framåt i staktaget.
  • Stabilitet: Hur bra du är på att repetera staktagen i samma rörelse.
  • Frekvens: Hur många staktag du tar per minut.

Till sensorbältet finns en app kopplad som tolkar bältets rörelsemätningar. Appen ger dig återkoppling i realtid, samt samlar in djupgående statistik för varje moment i din åkning och ger därtill personliga träningsråd.

Redan omskrivna Christer Norström är för övrigt en av grundarna av Racefox, och han berättar att tjänsten är baserad på spetsforskning inom artificiell intelligens och djup kunskap om längdskidåkning. Därtill har man ett samarbete med Vasaloppet i bagaget.

Så… varför inte runda av med några frågor till Christer Norström.

Racefox framstår som en avancerad version av Runkeeper, fast för skidor i stället för löpträning (om man uttrycker sig lite slarvigt). Perfekt om man till exempel ska träna inför Vasaloppet. Stämmer det?

– Ja, tjänsten kan jämföras med Runkeeper, men vi är en digital coach som tar dig till ett mål med hjälp av ditt rörelsedata, kapacitetsuppskattningar och kunskap om träningsmängder.

Hur kom du/ni på idén bakom Racefox?

– Idén kläcktes av mig och kommer ifrån att jag var ungdomstränare i längdskidåkning. Jag ville ha ett verktyg för att stötta ungdomarna i deras utveckling.

På vilket sätt kommer artificiell intelligens in i sammanhanget?

– Att bara använda en sensorpunkt på bålen var den stora insikten för att avgöra både vad du gör och och hur du göra en rörelse. Sedan göra analys på detta i realtid och ge feedback i varje staktag var målet. Till detta använder vi maskininlärningsalgoritmer. Vi lagrar data i molnet för att göra olika typer av dataanalyser för prediktioner av kapacitet och träning. Genom att kombinera mål, tester och dessa analyser kan vi ge individanpassade träningsprogram som revideras varannan vecka.

På vilket sätt kan man översätta/transformera en större mängd data från ett antal åkare till personliga råd för den enskilda skidlöparen?

– Genom data från olika åkare kan vi dels öka precisionen i klassificeringm, dels precisionen i vår modeller om hur bra du är och vilket träningsprogram som är bäst för just dig.

Låt mig gissa att Racefox är en av de första, mer avancerade träningstjänsterna i en lång rad under de närmaste decennierna.