Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Det fria samhället krymper

Hedvig Kjellström, professor i datavetenskap på KTH.

Häromdagen publicerades två teknikrelaterade nyheter som båda i grunden är mycket positiva.

Den första nyheten handlar om att Bredbandsbolaget nu enligt en dom i hovrätten tvingas blockera webbplatser för sina egna kunder. Det handlar om streamingsajten Swefilmer och fildelningssajten Pirate Bay, två webbplatser som tjänar pengar på reklamintäkter samtidigt som de deltar i brott mot upphovsrätten. Det är väl en god sak att medverka till att stoppa denna kriminella verksamhet, så konstnärer och artister får betalt för sitt arbete.

Men…

Vad skulle hända om vi får en ny regering som anser att Wikileaks borde blockeras. Är det verkligen internetleverantörens jobb att stoppa trafiken till enskilda webbplatser? I så fall borde väl även personbilarnas hastighet i detta land strypas till 120 km/h, eftersom detta är maxhastigheten i Sverige. Eller? Posten då? Paket med illegalt innehåll, hur ska detta hanteras?

Blir det någon leverans till eller från Stadsgatan 1 i Grönköping där Lars Larsson bor, han som bär fotboja. Vem vet vad paketen innehåller liksom.

Den andra nyheten är den om att polisen nu storsatsar på smart kameraövervakning. Detta i ett försök att stävja grövre brottslighet i städer som till exempel Malmö.

Jag kontaktar Hedvig Kjellström som är professor i datavetenskap på KTH. Hon arbetar bland annat med robotar och datorseende, och forskar bland annat om hur kameror och datorprogram ska upptäcka tidiga tecken på demenssjukdomar hos människor.

Jag frågar henne om följande scenario är möjligt:

”En kriminell och efterlyst man kör in i ett bostadsområde. Bilens regplåt fotograferas och processas av teknik för smart kameraövervakning. Det visar sig att fordonet står registrerad på en efterlyst och tungt kriminell person. Vid nästa kamera fotograferas regplåt på nytt och känns då blixtsnabbt igen av tekniken varpå förarens ansikte också plåtas. Det visar sig direkt att det är den efterlyste mannen som kör bilen. Alltså varskor tekniken polisen om mannens ungefärliga position, och kan kort därefter gripa brottsligen.”

Hur bra som helst ju. Finns det andra tillämpningar? Hur ”smart” är tekniken? Hur lätt är det att samköra ett foto från denna teknik mot passfoto?

– Allt du nämner är fullt tekniskt möjligt. Det kommer i framtiden – en mycket nära framtid – att bli väldigt viktigt att reglera sådana här system i lag. Kan man fånga kriminella är det ju jättebra, men vad händer om en ny, korrupt svensk regering med annan uppfattning om yttrandefrihet än den nu gängse (tyvärr ett inte helt orimligt scenario) börjar förfölja journalister på detta sätt, säger Hedvig Kjellström.

Plötsligt verkar tekniken inte längre i mänsklighetens tjänst.

– Vidare måste man reglera hur exempelvis fotografier av folks ansikten kan användas i ”data analytics”. Detta är lättare sagt än gjort eftersom det är väldigt lätt att hitta fotografier av alla personer på nätet. Överhuvudtaget måste man enligt min mening ta på allvar – på ett helt annat sätt än idag – att de flesta människor lämnar ifrån sig kontrollen över stora mängder information om sig själva till både företag, myndigheter och ideella organisationer, säger Hedvig Kjellström.

Klokt. Det är trots allt inte första gången som svensk lagbok hamnar duktigt på efterkälken när det kommer till teknikutvecklingen.