Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Det hydrauliska hjärtat

Här är forskarnas hjärtpump.

Forskare har länge spekulerat om att hjärtat fungerar ungefär som vilket hydrauliskt system som helst. Typ som bilbromsar. Men ingen har de facto mätt och kollat om denna hypotes stämmer. Förrän nu.

Elira Maksuti, forskare på KTH, har tillsammans med kollegor bland annat byggt en hjärtpump för att illustrera hjärtats hydrauliska kraft. Forskarna har också gjort andra mätningar för att verifiera teorin.

Coolt. Den nyfunna kunskapen kan bland annat komma till användning i framtida diagnos av hjärtproblem. För den hydrauliska kraften är ett resultat av att förmak och kammare är olika stora. Det finns ett optimalt storleksförhållande här för att hjärtat ska klara av att pumpa runt blodet så effektivt som möjligt (allt enligt Pascals princip). Så är inte alltid fallet vid olika hjärtsjukdomar.

Här kan du läsa mer!