KTH bland robotar och replikanter

Danica Kragić Jensfelt, professor i robotik vid KTH.

När en robot ser ut som en robot kan vi människor tycka att den ser exempelvis mysig, rolig, trevlig eller gullig ut. När roboten ser ut precis som vi så tänker vi nog inte ens på den som en maskin.

Men… när roboten ser ut nästan som en människa… då… finner vi den duktig läskig.

Fenomenet kallas Uncanny valley (den kusliga dalen på svenska) och utforskas i kulturprogrammet Kobra i SVT. KTH:s egen robotprofessor Danica Kragić Jensfelt medverkar förstås, och så här står det att läsa på webben om programmet som kan ses redan nu.

Var går gränsen mellan robot och människa?

Kobra träffar personer som utforskat gränslandet mellan robot och människa. Konstnären Tove Kjellmark flår mekaniska mjukdjur för att utmana vår verklighetsuppfattning och det Oscarsnominerade maskörparet Eva von Bahr och Love Larsson gör om Kobras programledare till en hubot.  Vi möter också hologrammet Hatsune Miku, en helt artificiell superstjärna, och hennes fans på en spelning i Beijing samt den svenska robotforskaren Danica Kragić Jensfelt. Hur långt har tekniken för mänskliga robotar egentligen kommit?”

Den som går igång på gammal hederlig tablå-TV slår på SVT1 ikväll tisdag klockan 22:00.

PS. När jag i vintras såg Polarexpressen tillsammans med mina döttrar, en film som tas upp i programmet, så reflekterade jag över just fenomenet Uncanny Valley. Karaktärerna i den animerade rullen är förhållandevis verkliga, fast på ett störande och odefinierbart sätt. Hur mina döttrar reagerade? Inte alls. DS.