Största VR-festivalen hittills?!

Även om ”mixed reality” (MR) förmodligen är hetare än hetast just nu så har virtual reality (VR) på inget sätt svalnat en ynka grad.

Journalister talar i allt högre utsträckning om att använda tekniken vid nyhetsrapportering, och i filmvärlden händer en hel del.

Faktum är att VR är så i ropet att KTH-studenten Elena Malakhatka arrangerar festival på temat – VR Scientific Festival – på KTH i maj.

Jag ställde några frågor till Elena i syfte att ta reda på mer.

Berätta om VR-festivalen! Vad händer? Vad kommer man att kunna göra?

– VR Scientific Festival är den första större VR-festivalen någonsin, och ett antal Virtual Reality-projekt inom teknik och vetenskap kommer att medverka.

Kortfattat är festivalen är uppdelad i fyra delar:

1. TEDx / Virtual Future. Fem av de mest kända och inflytelserika visionärerna i VR-världen besöker festivalen för att diskutera virtual realitys framtid. Allt från virtuell säkerhet och hälsa till att bygga virtuella städer kommer att avhandlas.
  2. VR Scientific Film Festival. Här kommer 40 VR-filmer om vetenskap och teknik att visas. Filmerna är fördelade över åtta teman; People & Society, Technology & Engineering, Planet & Environment, Human Body, City & Urbanism, Information Technology, Transport
    och Space & Astronomy.
  3. VR SCI Expo. En utställning där 15 internationella och nationella universitet kommer att presentera forskningsprojekt inom VR. Även industrin kommer att visa upp olika innovationer.
  4. Workshops. Här kommer stora företag som NCC, Telia och Scania att delta, och VR är förstås ämnet även här.
Elena Malakhatka

Dessutom kommer Labster – ett fullt utrustat VR-laboratorium – att finnas på plats. MIT kommer därtill att visa upp ett projekt kopplat till hjärnforskning.

Vad är syftet med evenemanget?

– Ett syfte är att visa upp VR-forskning från hela världen, och dess stora bredd. Ett annat är att starta en dialog mellan företag och den akademiska världen om vikten av kvalitativ visualisering av vetenskap.

Till vem eller vilka vänder sig VR Scientific Festival?

– De primära målgrupperna är allt från studenter och forskare till näringsliv och industri. Festivalen är dock öppen för alla som vill lära sig mer om VR och vetenskap.

Kommer en eller flera KTH-forskare att medverka? Vilka i så fall?

– Ja! KTH kommer att medverka med flera VR-projekt. Information om vilka kommer jag dock att presentera lite senare, men jag lovar att samtliga är väldigt spännande!

VR Scientific Festival äger rum mellan 12 och 14 maj i Dome of Visions och KTHB på KTH:s campus mitt i Stockholm.

Behöver du nå Elena kan du mejla henne på elenama@kth.se.