Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Trumps mobil och läckorna

För någon dryg vecka sedan publicerade satirtidningen The Seattle Tribune en klart underhållande artikel om de läckor som på sistone sipprat ut obekväm information till media. Dels från den amerikanska presidenten Donald Trumps egna administration, dels från olika amerikanska departement (får man anta). Läckor som fick Vita husets pressekreterare Sean Spicer att häromveckan gå igenom sina kollegors mobiltelefoner.

”Reportern” Lucas Bagwell artikel är högintressant, satir eller inte. Skulle det kunna vara så att det går att hacka presidentens mobil, och vad skulle man då kunna få ut för information eller ställa till med?

Jag kontaktar KTH Lars-Olof Strömberg som bland annat jobbat som forskare i ämnet IT-säkerhet på KTH. Hur ser han på saken?

– Det är mycket osannolikt att läckor skulle kunna komma från en hackning av POTUS privata mobiltelefon, detta eftersom han bara använder den för privata ärenden inklusive Twitter. För alla tjänsteärenden använder han en av Secret Service och NSA specialbyggd samt krypterad mobiltelefon. En mobil som även president Obama brukade under sitt sista år i Vita Huset. Den använder amerikanska militära kryptoalgoritmer.

Detta får mig att fundera över vad för mobiltelefoner som POTUS använder.

– President Obama hade tidigare en modifierad Blackberry 8830 World Edition som sin privata mobiltelefon (med extra krypto), samt en Blackberry 8900 som sin officiella krypterade tjänstetelefon. Den senare ansågs föråldrad och för osäker för ett år sedan, och ersattes då av en ”säkrad” Samsung Galaxy S4, typgodkänd av DISA – Defense Information System Agency – under deras DMCC-S program. Telefonen är typgodkänts för hemlig information av NSA, och används även av andra högre amerikanska regeringstjänstemän, exempelvis John Kerry. Den inbyggda kameran har kopplats ur, och externa telefonsamtal kan endast kopplas via Vita Husets eller Pentagons växlar. Endast av DISA typgodkända Android-appar från DISA:s egen Mobile Application Store (MAS) kan laddas ner och användas.

Se där, se där. Låter ju tryggt.

Men…

Med tanke på hur Donald Trump använder Twitter är det inte utan att jag funderar över vad som skulle hända om någon hackade Trumps telefon för att sedan skriva en ovanligt olämplig tweet.