Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Utan KTH ingen Stringhylla

Dagens Stringhyllor kan köpas och många färger och storlekar.

Den som bara är lite bevandrad i svensk design känner med stor sannolikhet till Stringhyllan. Men visste du att KTH har ett litet men betydelsefullt finger med i spelet till hyllans tillkomst?!

Det var på KTH som paret Kajsa Svanholm och Nils ”Nisse” Strinning träffades och blev förälskade i varandra. Paret, som tillsammans designade Stringhyllan, läste nämligen arkitektur ihop vid universitetet.

Stringhyllan är för övrigt mer än bara vacker design. Den härstammar ur lösningen på ett problem: Dåtidens diskställ var gjorda av trä som ruttnade och möglade, och därmed luktade illa och var ohygieniska. De diskställ som tillverkades av järn rostade i stället.

Så paret Svanholm/Strinning doppade metalltråd i plast och skapade därmed ett funktionellt trådställ där disken enkelt kunde rinna av och torka.

När Bonniers Folkbibliotek något senare (1949) utlyste en tävling om att skapa en folkbokhylla (till deras satsning på kommersiell folkbildning) var Kajsa och Nisse inte sena att göra om diskstället till en bokhylla. Av 194 tävlingsbidrag från hela världen kom deras bidrag String att vinna hela klabbet.

Efter det har Stringhyllan kantats av både succéer och bakslag. En sak är dock säker: Hyllan är numera en odödlig designklassiker.