Första datoranimationen gjord på KTH

För inte så länge sedan damp det ner ett mejl i presslådan (press@kth.se). Det lyder som följer:

Hi there,

I’m a freelance writer based in Brooklyn, NY. Right now, I’m working on a unit for a children’s educational website on ”Computer History” and I’m wondering if perhaps you can help me.

As I understand it, the very first computer animation was created by the Swedish Royal Institute of Technology on a BESK computer and broadcast on November 9, 1961. It was called ”Rendering of a planned highway” in its English translation.

I have so far been unable to find a high-quality version of this animation online, but imagine that if anyone would have access to one, you would. I would like to find a hi-res version of it for inclusion in our website.

I apologize if in reaching out to the press office, I have the wrong party. If so, if would would be kind enough to direct me to the right person/party to discuss this matter, I would greatly appreciate it.

Sincerely, Thomas

Kan det vara så att världens första datoranimation är gjord på KTH?! På BESK, eller Binär Elektronisk SekvensKalkylator som är datornamnet som gömmer sig bakom akronymen.

Jag börjar luska lite och tämligen omgående hittar jag datoranimationen på Tekniska museets Youtube-kanal, och en Wikipedia-sida i ämnet är förstås upprättad.

Ett samtal senare, en pratstund med Björn ThuressonKTH:s visualiseringslabb VIC, och jag har fått kontaktuppgifter till Yngve Sundblad. Han är professor emeritus vid KTH och avdelningen för Medieteknik och Interaktionsdesign (MID). Han jobbade med BESK en gång i tiden men kan tyvärr inte exakt besvara frågorna om detta är A) Den första datoranimationen, alternativt en av de första eller B) om den är gjord på just BESK.

Han ber om att få återkomma efter att han samtalat lite grand med några forskarvänner som var med på den tiden det begav sig.

BESK

Innan vi lägger på berättar emellertid Yngve Sundblad en annan rolig grej: Sveriges första datorspel, i alla fall vad han vet, tillverkades på KTH på 70-talet.

Det var Viggo Kann (numera professor i datalogi på avdelningen Teoretisk datalogi vid KTH) som redan som 13-åring fick följa med sina föräldrar (KTH-lärare) till jobbet. Väl där satte sig Viggo tillsammans med en kompis för att genomföra en portning av Stanford-utvecklade spelet Adventure. Stuga fick spelet heta på svenska, och det var ett textbaserat äventyrsspel skrivet i lågnivåspråket DEC assembler.

Tillbaka till ämnet för inlägget: världens första datoranimation. Känner möjligtvis du till hur det ligger till? Var KTH först ut, eller en av de första att skapa en datoranimation? Vilken fjäder i hatten för universitetet det i så fall vore. Det här är sjukt spännande, och jag hoppas verkligen att jag får anledning att återkomma.

PS. Är det bara jag som kommer att tänka på det tyska bandet Kraftwerk när jag ser animationen? Den handlar trots allt om en bilfärd på en virtuell motorväg i Tyskland (mellan Wurstburg och Nurnberg) vid en hastighet om 110 km/h… DS.

5 tankar kring ”Första datoranimationen gjord på KTH

1. ProfilbildJohannes Krohn

Hej!
    Jag håller just nu på och katalogiserar Tekniska Museets filmsamling och tänkte bidra med mer information om denna film som jag fått via den filmförteckning som medföljde filmsamlingen:
    Filmen är att betrakta som en bilaga till filmen BESK (se SMDB postid 003742960) och spelades enligt förteckningen in 1961.
    Filmen gjordes genom att mätpunkter från vägprojekteringen matades in i BESK-kopian EDB-2 som stod i Düsseldorf, troligen på Facits kontor. Oscilloskopet och kameran som användes för ändamålet konstruerades av Gunnar Stenudd. Filmen fördes senare över till 16mm. Filmen producerades av Nordisk ADB.

Hoppas att denna information kan vara användbar

Vänlig hälsning
    Johannes Krohn
    Katalogisatör
    Kungl.biblioteket / National Library of Sweden
    Filmarkivet i Grängesberg

2. ProfilbildPeter Ardell

Hej Johannes!

Varje liten pusselbit är värdefull. Tack!

PS. Du vet inte om filmen händelsevis råkar finnas i högre upplösning? Kanske ointressant om det är en projektion på en vägg som filmats. Bilden blir liksom inte skarpare?! DS.

3. ProfilbildJohannes Krohn

Hej Peter!
    Jag vet tyvärr inget om de tekniska detaljerna kring filmen mer än att Tekniska museet lämnade in sina filmer till oss för digital överföring, så den film som finns på deras youtube-kanal är från den digitala fil vi gjorde från deras 16mm-kopia. Tekniska museet har ursprungligen fått sitt exemplar från Sveriges Radio/Radiotjänsts filmavdelning. Jag har katalogiserat filmen nu så har du ett konto hos Svensk Mediadtabas (SMDB) går det även att se filmen där (postid 003742962)

4. ProfilbildJohannes Krohn