KTH satsar på växthus i storstan

Livsmedel är väl inte ett ämne som de flesta tänker på när KTH förs på tal. Nu ska det dock blir ändring på det. KTH-forskaren Annika Carlsson-Kanyama är ansvarig för det nya, fyra meter höga växthuset för grön tillverkning av mat som ska byggas på Östermalm. Ett hus som från början var tänkt att se ut att vara hämtad ur J. R. R. Tolkiens värld…

Annika Carlsson-Kanyama, forskare inom industriell ekologi på KTH, har sedan tidigare gjort sig ett namn när det kommer till forskning om odlingar i urbana miljöer och låta staden blomstra. Exempelvis har hon undersökt hur miljöhus påverkar de boende och forskat om fisk- och grönsaksodlingar i hemmet. Hon har också varit involverad i Botkyrka kommuns projekt om att bli först i landet med stora växthus på taken i höghusområden.

Tidningen Miljöaktuellt utsåg därtill Annika Carlsson-Kanyama till nummer 64 bland Sveriges miljömäktigaste för några år sedan.

Att hon nu satsar på forskning runt hållbar matproduktion via ett växthus mitt i Stockholm är alltså helt i sin ordning.

– Vi vill sätta KTH på kartan inom hållbar matproduktion. Jag tror vi har mycket att visa upp som kan inspirera studentgrupper, forskare och andra besökare, såväl nationellt som internationellt. Förhoppningen är att bidra till att ta fram tekniker och metoder som kan främja utvecklingen av odling i urbana miljöer, säger Annika Carlsson-Kanyama till tidningen Campi.

Så vad vet vi om växthuset. Jo, fyra meter högt ska det vara, och bland annat innehålla en kulle för odling av olika växter och träd. Konstruktionen, kallad The Seed, är ritad av studenter på KTH Arkitekturskolan. Från börjar fanns det en rad olika idéer om hur växthuset skulle vara utformat. Bland annat pratade man om ett hus likt de kullar som hobbitarna bor i J.R.R. Tolkiens fantasifulla romaner. Men till bestämde de ansvariga sig alltså för det frö-/rymdkapsel-inspirerade förslaget.

Fasaden är för övrigt lite kul. Den ska vara klart inspirerad av bubbelplast!

Kanske kan det bli tal om proteinproduktion i växthuset, detta i form av sexbenta djur. Själv när Annika Carlsson-Kanyama nämligen en idé om att starta en insektsodling.

Frasigt värre.