Låt en robot ta hand om jämställdheten

Barn testar spelet och robotens förmåga på Tekniska museet. Foto: Alice Öberg.

För snart en månad sedan var det internationella kvinnodagen. I samband med detta läste jag en artikel på Dagens nyheters webbplats om appen GenderEQ som kan avslöja när möten blir för mansdominerade. Ja, även kvinnodominans kan förstås uppmärksammas, när detta förekommer.

”Intressant”, hann jag tänka, innan jag snubblade över Gabriel Skantzes forskningsarbete.

Gabriel Skantze är universitetslektor på KTH. Foto: Erik Thor.

Gabriel Skantze är universitetslektor på KTH och har programmerat en robot att ta reda på hur turtagning fungerar i samtal människor mellan. I samband med detta har en hel del data samlats in, bland annat hur fördelningen av samtalstid ser ut mellan män, kvinnor och barn.

En hel del paralleller mellan denna forskning och GenderEQ kan helt klart dras.

Skulle Gabriel Skantzes robot då kunna göra ett bättre jobb än GenderEQ? För appen tycks ha en del brister.

– Ja, i princip. I det här specifika fallet har vi märkt upp kön och ålder manuellt i efterhand. Detta för att få ett så tillförlitligt utfall som möjligt. Men eftersom roboten har kameror så skulle den nog kunna göra en bättre bedömning av kön och ålder än vad man kan göra enbart utifrån rösten. Detta är inget vi studerat, men vi har analyserat taltider – det vill säga när deltagarna talar och inte – helt automatiskt.

Det Gabriel Skantzes robot också kan göra är att agera i ett samtal. Det vill säga ge ordet till den som inte fått säga så mycket. Vi har alltså en robot som kan jobba som moderator. Hur coolt är inte det.

Ja, om man nu vill ha en maskin i rummet som tjuvlyssnar på vad man säger, vill säga. 😉 Den får väl beläggas med tystnadsplikt, helt enkelt.

PS. Utan att veta om det just då så var jag och mina döttrar en del av datainsamlingen på Tekniska museet. Vi testade nämligen spelet och roboten tillsammans när
forskningsprojektet pågick! 🙂 DS.