Mannen som kunde tala med delfiner

Nu händer det grejer inom området artificiell intelligens (AI). För närvarande håller en grupp forskare på KTH på med att använda tekniken för att upptäcka bröstcancer, och för fem minuter sedan hittade jag en artikel på Bloomberg där Jussi Karlgren, adjungerad professor i språkteknologi vid KTH, figurerar. Han använder AI för att fundera ut vad delfiner pratar om.

Jussi Karlgren, adjungerad professor i språkteknologi vid KTH.

Att delfiner kan samtala med varandra precis som människor, fast med visslingar och klickljud, är känt sedan länge. Exakt vad djuren snackar om är dock höjt i dunkel. Det är det KTH-forskaren hoppas lista ut, i det samarbete med språkanalysföretag Gavagai AB.

Forskningen kommer att pågå i fyra år, och slutmålet, om möjligt, är att faktiskt kunna kommunicera med delfinerna.

Enligt Bloomberg har den amerikanska flottan använt sig av både sjölejon och delfiner under årtionden, och då för att hitta sjöminor. Snart kan det alltså vara dags att skriva om delfinernas arbetsbeskrivning – och ge dem löneförhöjning.