Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Blockkedjor: stor potential och lika stora utmaningar

Blockkedjor, då i form av den digitala valutan Bitcoin, har varit på tapeten i några år. Nu börjar emellertid intresset för blockkedjor växa till sig på andra håll, bortanför marknaden för digitala pengar.

Varför? Jo, för att blockkedjor skulle kunna kapa de mellanhänder som kostar pengar. Detta alldeles oavsett om det handlar om banker eller olika typer av distributörer/affärer.

På KTH jobbar en forskare vid namn Niklas Arvidsson som kan en hel del om pengar, särskilt det kontantlösa samhället. När jag kontaktar honom visar det sig snart att han finner blockkedjor tämligen spännande och intressanta.

Så här säger Niklas:

– Detta är en mycket intressant teknologi med stor potential och stora utmaningar – både för de som vill bygga tjänster på teknologin och för de som riskerar att förlora sin position på grund av den samma. Och ja, det finns många potentiella tillämpningsområden utöver betalningar.

Han menar att det finns några spörsmål kvar att besvara.

– En central fråga – åtminstone kopplat till betalningar – är om blockkedjor ska kopplas till den reglerade marknaden eller om den ska vara en frizon på nätet. Det finns nog olika åsikter om detta. En reglerad blockkedja för betalningar är möjlig – bland annat så funderar Bank of  England på om man kan ge ut centralbankspengar baserat på blockkedje-teknologin.

Se där, se där. Det ska bli mycket intressant att följa hur tekniken vecklar ut sig.