Cancerframkallande ämnen i hårtoningsprodukter

KTH-studenter har kommit fram till att två av tre produkter av undersökta toningar i Stockholm innehåller kända allergiframkallande hårfärgämnen.

Att hårtoningsprodukter kan framkalla allergi är förstås illa, men KTH-studenternas kartläggning visar också att ett möjligt cancerframkallande hårfärgämne ingår i flera toningar.

Yolanda Hedberg, forskare vid KTH och studenternas handledare, berättar ämnet heter ”Basic Violet 2” (CI 42520).

– Den ingår i punkmärken som Manic Panic, Stargazer och Directions som varit i huvudfokus i  studien, men inte i exempelvis produkter från L’Oreál, Wella eller Tints of Nature. Basic Violet 2 är bevisat cancerframkallande för personer som jobbar med produktion av toningen, men möjligt cancerframkallande även för konsumenter, säger hon.

Läs mer här.