Helt unika kolonistugor

En av kolonistugorna. Foto: Håkan Lindgren.

De som föreställer sig ett koloniområde får snabbt en gammal bekant bild på näthinnan: Ett vanligt bostadshus i miniatyr, kanske rött med vita knutar.

Så ser inte de nya kolonistugorna ut som för närvarande byggs på koloniområdet Karlbergs-Bro intill Karlbergskanalen i centrala Stocholm.

De nya husen har en speciell utformning och är ritade och byggda av KTH:s arkitekturstudenter inom ramen för kursen ”World Record Vill”. Ambitionen är att sätta världsrekord genom att ta fram hus med unik design.

En stuga har solceller på taket och finurlig vattenförsörjning, en annan är extra prisvärd och lätt att bygga ut. En tredje är mer hållbar än vanligt, bland annat genom att väggarna är skyddade mot regn och har utbytbara delar.

Det fjärde huset, färdigbyggt inom några veckor, kännetecknas av att det ska upplevas som en integrerad del av trädgården.

Totalt är det åtta nya stugor på vardera nio kvadratmeter som ska byggas i koloniområdet – de fyra sista kommer att stå klara nästa år.

Samarbetet med koloniföreningen inleddes för två år sedan, enligt KTH-läraren Anders Berensson. I en intervju i KTH:s personaltidning Campi berättar han vidare att man kan kalla stugorna för ”Sveriges mest arkitektritade småhus”.

Här kan du läsa Campi-artikeln.