KTH-studentens mobila konstgalleri

Erika Wolters är studenten på KTH Arkitekturskolan som skapat ett flyttbart konstmuseum, förmodligen Sveriges både minsta och mest intima galleri.

… för om inte människorna kommer till konsten, får konsten komma till människorna, right?!

– Galleriet är en reaktion mot att konst för det allra mesta visas upp på ett likartat sätt och att nästan alla konstmuseum återfinns i centrala Stockholm. Om man tittar på vilka som besöker konstmuseum är det en liten och ganska homogen grupp. Jag vill göra konst mer tillgänglig för fler, berättar Erika Wolters.

Galleriet – som går under namnet Galleri Flyktig – har tagit fyra veckor att bygga och är formgett för att kunna flyttas kortare sträckor för hand. Ja, det har hjul! Just nu ställs verk ut i galleriet från flera olika unga konstnärer.

Invändigt består galleriet av tre olikfärgade boxar med ljusinsläpp ovanifrån. Underredet är i svetsat stål och de tre boxarna för konsten byggs i plywood. Tanken är att strukturen lätt ska gå att bygga om för att passa olika typer av konst.

– Galleriet är litet, kanske det minsta i Stockholm, med sina 1,5 kvadratmeter. Storleken är både ett resultat av att det ska kunna flyttas runt lätt men jag hoppas också att det gör att det blir lättare att snabbt ta del av konsten i farten. Som besökare tar det bara några minuter att ta del av utställningen och den kommer att flyttas runt till platser där många människor passerar.

För de som aldrig besöker konstmuseum kan det kännas som ett stort steg att åka in till exempelvis moderna museet. Erika Wolters tror också att många inte känner sig hemma i de sterila rummen på de stora konstinstitutionerna och tänker att konsten inte är för dem.

– Konst som uttrycksform är väldigt viktig. Den utmanar vårt sätt att se på världen och kan beröra oss på ett djupare plan. Min förhoppning är att initiativ som det här kan göra att fler känner att konsten är något som tillhör och angår oss alla. Och kanske i längden göra att fler känner sig lockade och välkomna att besöka även våra större museum.

Den som är nyfiken på mer kan spana in Erika Wolters arbete på hennes projektblogg.