Lådan som räddar liv och sparar pengar

Några av de ansvariga i teamet bakom Pilloxa.

Dosetten, den där pillerlådan som du säkert sett några gånger, har länge varit en trotjänare som hjälpt människor att komma ihåg att ta sin medicin.

Men säg den innovation som inte kan bli ännu bättre genom viss vidareutveckling, inte sällan genom att inhämta inspiration från rådande teknikutveckling i övrigt.

Pilloxa är ett sådant framsteg, en digital medicindoserare som är ihopkopplad med din mobiltelefon.

Här ser du den digitala pillerlådan från Pilloxa.

Anledningarna till medicindoseraren uppdaterats till 2000-talet är flera. Felaktig medicinanvändning leder i Sverige årligen till över 3 000 dödsfall, 6 till 16 procent av alla inläggningar på svenska sjukhus och en kostnad för samhället på 20 miljarder kronor (enligt siffror från Läkemedelsindustriföreningen respektive Sveriges Apoteksförening).

Dessutom är medicindoseraren lika behövlig för unga som gamla (läs mer här).

Företaget – som bär samma namn som pillerlådan – är för övrigt resultatet av innovationssatsningen Clinical Innovation Fellowships. Ett samarbete mellan bland andra KTH och Stanford University där syftet är att yrkesgrupper som ingenjörer, läkare, designer och ekonomer ska få bättre förutsättningar att kommunicera och arbeta tillsammans för att lösa problem inom sjukvården.

PS. Dosett är likhet med till exempel Termos (temperaturbeständig behållare) , Jacuzzi (bubbelbad), Vespa (skoter), Lypsyl (läppbalsam), Frigolit (cellplast), Masonit (träfiberskiva), Vaselin (petroleumgelé), Eternit (asbestcement) och Galon (plastbelagd väv) varumärken som med tiden blivit så vedertagna att produkterna bär dessa namn, oavsett märke. Googla så hittar du fler exempel… DS.