Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Så undviker vi bajsbakterier i dricksvattnet

Så liten och behändig är dagens sekvenseringsteknik.

Särskilt i dessa tider av vattenbrist… men alltid förstås… För vem vill bli magsjuk av dricksvatten?

Bakgrund: KTH-forskare använder DNA-analys för att hålla koll på Östersjöns vatten. Det kan handla om allt från kommande algblomningar till utsläpp av olja och andra giftiga ämnen – som skedde för flera år sedan.

Förgrund: Men det är inte bara vattenmiljön i våra sjöar och hav som kan monitoreras med hjälp av DNA-tekniken. Anders Andersson, universitetslektor på KTH, jobbar också med att använda tekniken på de rör som löper under Stockholms stad.

Anders Andersson, forskare på KTH.

Han berättar att tekniken kan användas för att spåra felkopplingar, till exempel när avloppsvattenrör kopplas ihop med dagvattnet.

Detta kanske inte låter så farligt, men faktum är att det kan leda till rätt allvarliga utbrott av magsjuka. Äldre och redan sjuka kan råka riktigt illa ut.

Sådana här misstänkta men ej verifierade felkopplingar tros har skett i Östersund 2010 då 30 000 personer drabbades av parasiten Cryptosporidium hominis. Vissa människor drabbades flera gånger av magsjuka, och 65 personer blev så illa däran att de tvingades till sjukhusvård. Stadens innevånare fick koka sitt dricksvatten i tre månader efter utbrottet.

I april 2011 hände samma sak i Skellefteå. Totalt tvingades drygt 42 600 personer att koka sitt dricksvatten i 153 dagar och cirka 20 000 Skellefteåbor blev sjuka av det otjänliga vattnet. Felkoppling misstänktes även här.

Till detta ska tilläggas att tekniken i framtiden även skulle kunna användas för att spåra rostiga avloppsrör och dricksvattenrör där det finns risk för kontaminering av dricksvattnet.

Media, däribland SVT, har i omgångar konstaterat att exempelvis Stockholms avloppssystem är i uselt skick. Många huvudavloppstunnlar har inte besiktigats sedan de byggdes och allra värst mår avloppsledningarna som lades mellan 1935 till 1960.

… och om inte avloppsvatten läcker ut ur ett rör och in i ett annat så innebär felkopplingar ibland att orenat bajsvatten släpps rakt ut i naturen.

Kontentan är alltså att tekniken behövs. Inte minst för att den i förlängningen förhoppningsvis ska kunna ge en signal om var någonstans i rörnätet som problemet uppstått.

Läs mer här!