Att stärka ungas teknikintresse

Fidget spinner.

Fidget spinners har under de senaste månaderna tagit Sverige med storm. Överallt där det finns barn, där finns också de snurrande små tingestarna.

Det dröjde inte länge innan de egna barnen knackade mig på axeln och önskade sig varsin.

Generellt sett vet du – om du själv är förälder – hur sådana önskemål skulle kunna tacklas: ”Du kan ju önska dig en i födelsedagspresent” eller det något tuffare ”Man kan inte få allt man pekar på”.

Den här gången gjorde jag dock ett undantag, och tog med barnen till närmaste teknikbutik.

Anledningen är enkel: Fidget spinnern innehåller en hel del mekanik, och borde rimligtvis bättra på mina döttrars förståelse för teknik. Eller åtminstone intresse för området. Till exempel hur kullager fungerar och att de är känsliga för smuts, och klassisk mekanik samt vilka krafter som påverkar fidget spinnern och dess rotationsrörelse.

Man kan lätt dra paralleller till tvättmaskiner, bilars hjul och annat spännande i vardagen.

Elin Ottergren, ämnesansvarig i matematik och kommunikatör på KTH-satsningen Vetenskapens hus (vars huvudsyfte är att inspirera, skapa intresse och kunskap hos unga för naturvetenskap, teknik och matematik), har förstås fattat detta. Hon är dock inte helt hundra på exakt hur stor effekt fidget spinners har för ungas teknikintresse.

Men nog inspirerar leksaken de yngre, och därför passar Elin Ottergren samtidigt på att kasta in en annan skön teknik i kalaset: 3D-skrivaren.

Hon har nämligen tagit med sin son till Vetenskapens hus för att printa ut en fidget spinner.

Listigt. Lärorikt. Inspirerande. Och hon funderar starkt på att lyfta fidget spinners i den sommarkurs för unga som hålls på Vetenskapens hus inom kort.

Exempel på olika teman skulle enligt Elin Ottergren kunna vara:

• Gyroskop (fidget spinnern får ju en liten gyroeffekt som faktiskt går att känna av).
  • Berätta hur ett kullager fungerar.
  • Hur korrekta är mätningarna när barnen tävlar mot varandra?

Under den sista punkten kan man diskutera hur mätningar av olika fidget spinners med olika användare görs. Det är ju flera olika parametrar som avgör hur länge den spinner – användarens ”snurrförmåga”, hur välbalanserad spinnern är och kullagret i sig.

– Visst har vi på Vetenskapens hus också märkt av trenden och jag tycker personligen att den är klart mer lätthanterlig och mycket roligare än trenden med DIY-slajm som ska tillredas i hemmets kök i tid och otid. Å andra sidan kan man göra något kemirelaterat om slajm, berättar Elin Ottergren.