Snacka om talför konferens

Just nu pågår Interspeech 2017 i Stockholm, den artonde upplagan av International Speech Communication Association (ISCA) årliga internationella konferens om tal och talteknologi.

Enligt Jens Edlund, biträdande universitetslektor på KTH och bland annat involverad i forskning runt ögonkontaktens betydelse för samtalet, var KTH genom avdelningen Tal, musik och hörsel faktiskt med och startade intresseorganisationen ISCA en gång i tiden. Nu är vi alltså, tillsammans med Stockholms universitet och KI, med och arrangerar årets Interspeech.

Vad händer på konferensen då? Jo, Interspeech är ett forum där humanister och teknologer möts för att diskutera samspelet mellan grundforskning och tekniska
innovationer som Siri, Alexa och Furhat.

Jens Edlund berättar vidare att KTH-forskare i år presenterar ett relativt blygsamt antal artikla (vi brukar ha fler). Rent nyhetsmässigt är det hetaste nog något av de arbeten som Joe Mendelsson, ny KTH-doktorand (50 år med karriärer som bland annat som rockmusiker), publicerar.

Ja, och så ska en ju inte missa Björn Lindblom huvudtal förstås. Björn är adept till KTH:s Gunnar Fant, en av fonetikens grundare och en verklig världsstjärna på området. och tillika grundare av avdelningen Tal, musik och hörsel.

Med över 1850 registrerade deltagare och sponsorer som Microsoft, Apple, Amazon, DiDi, IBM, Yahoo, Google och Furhat Robotics blir årets upplaga den största i SCA:s historia.

Mer information om Interspeech här.