KTH-professor ser möjligheterna

Googles kvantdator

För några veckor sedan gick teknikalarmet igen. Denna gång var det kvantdatorernas tur att befinna sig i skottgluggen.

En artikel i Svenska Dagbladet gjorde klart för läsarna att en ny superdator kan röja alla hemligheter. Enligt Alexander Lvovsky, professor i fysik vid Calgaryuniversitetet i Kanada, kan så väl koder till kärnvapen och andra statshemligheter röjas blixtsnabbt – liksom all information som lagras av banker och  sjukvården.

Anledningen stavas kvantdatorer. Att ”kvantdatorer kan göra dagens kryptering värdelös, skapa kaos och rentav hota världen”.

Egor Babaev, professor på KTH.

Egor Babaev, professor i teoretisk fysik vid KTH och expert på kvantdatorteknik, blev uppringd av Svenska Dagbladet-reportern. Egor tog det hela med ganska stor ro. Enligt honom är det inte så att dagens kryptering inte längre skulle kunna användas. ”Fungerande kvantteknologi kan också användas för att utveckla nya sätt att kryptera och skydda information och kommunikation”, säger Egor till Svenska Dagbladet.

När jag kontaktar honom efter intervjun konstaterar han att reportern gjort ett bra jobb. Kvantteknik är ett komplicerat ämne.

Framför allt poängterar dock Egor hur viktig forskning runt kvantteknik de facto är.

– Det finns förväntningar att vi snart kommer att se ett paradigmskifte när det kommer till datorer och kvantteknik. Det bevisas inte minst genom de pengar EU-kommissionen lägger på forskning i ämnet. Det handlar om nya typer av sensorer men också kommunikations- och materialteknik.

Enligt Egor pratar vi om forskningsanslag i miljardklassen. De länder som inte satsar på kvantteknik kommer att hamna på efterkälken.

– Varför det är en angelägen på nationsnivå? För att det krävs resurser på den nivån för att utveckla kvantteknik, både rent infrastrukturmässigt och det faktum att det behövs många olika typer av expertiser inom området.

2 reaktioner till “KTH-professor ser möjligheterna”

1. Så klart. Tack!

Det vore dock roligt att hitta en möjlighet att få använda det nyskapade uttrycket ”Handla på efterkälken”… 😀

Kommentarer inaktiverade.