Mobilitet som tjänst…

Här är en detalj om KTH:s forskningsplattform (RCV) för förarlösa bilar.

… och andra glödheta termer som har med självkörande bilar att göra avhandlades igår när Vetenskapens värld i SVT sände ett inslag om autonoma fordon.

Att SVT vänder sig till KTH är fullt logiskt. Vi har en rackarns massa bra forskning om just självkörande bilar. Fattas bara annat då tekniken förutspås slå igenom på bred front inom en väldigt snar framtid.

Att utvecklingen drivs framåt i ett raskt tempo har flera orsaker. Först och främst sker detta på grund av den miljösparande åtgärd om mobilitet faktiskt är om den kan säljas som en tjänst snarare än att vi äger bilarna själva. Men framför allt vill fordonsindustrin hoppa på tåget. Bilen är en väldigt färdigutvecklad produkt som funnits i 100 år. Plötsligt uppstår en gigantisk chans att vara med och bidra till ett generationsskifte som kommer inbringa mycket pengar om man som företag är med i matchen.

Transportforskningslabbet som nämns i Vetenskapens värld är för övrigt ITRL, och mer information om detta labb och vad man forskar om finner du här och här.