Snart kan du också bli stadsbonde

I utkanten av Stockholm, i betongrika Liljeholmen, ska tomater och sallad frodas sida vid sida. I januari så väl som under oktober månad. Utan solens hjälp. Hur är det möjligt?

Några KTH-studenter, däribland Ankit Anurag Naik och Albert Payaro, vet. De har nämligen grundat initiativet Urban Oasis.

Urban Oasis idé är att nyttja underjordiska utrymmen i större städer för hydroponiska odlingar. Vi pratar om oanvända garage eller andra liknande lokaler som förvandlas till gigantiska växthus under marknivå.

En av medgrundarna är Anton Chernikov. Han säger att han blev förvånad över hur dyrt det är att köpa grönsaker i Stockholm när han flyttade hit. Priserna är dubblerade i jämförelse med andra europeiska städer som Barcelona och London.

Genom att odla året runt men framför allt lokalt kan priserna sänkas, enligt gänget bakom Urban Oasis. En viktig förtjänst tilldelas förstås miljön då man slipper frakta färska grönsaker från andra länder.

Enligt Anton Chernikov och de andra har enbart lokalen i Liljeholmen kapacitet att odla så mycket som 5 ton grönsaker per dag. Tillräckligt mycket grönsaker för att 25 000 salladshungriga personer ska få sitt lystmäte stillat.

Lokalerna i sig ska inte bara innehålla grönsaksodling, de ska också utgöra en hubb för grönsaksdistributionen. Vidare kommer man att kunna samla in data från odlingarna. Data som sedan kan analyseras i jakten på att ta fram det optimala odlingsklimatet.

Ytterligare en poäng med Urban Oasis är att man som samhällsmedborgare ska kunna vara med och odla inom ramen för Urban Oasis. Det innebär att du och jag kan bli urbana jordbrukare.

Urban Oasis får stöd att KTH Innovation och sitter idag i KTH Innovations förinkubator.

Vill du veta mer, kontakta KTH-studenten Albert Payaro på albert.payaro@gmail.com.