Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Idag fyller Sputnik 60 år

För exakt sex decennier sedan sköt Sovjetunionen upp världens första satellit. Händelsen blev startskottet för den så kallade rymdkapplöpningen, ett informellt race mellan USA och Sovjetunionen som pågick mellan 1957 till 1975 och som ledde till en rad tekniska framsteg.

Två KTH-forskare, Nina Wormbs (teknik- och vetenskapshistoriker) och Sven Grahn (senior forskare på avdelningen Partikel & astropartikelfysik), blev nyligen intervjuade i ämnet i DN.

Därtill är de båda med i den undervisningsfilm om Sputnik som svenska Rymdstyrelsen har tagit fram och som ligger på Youtube.

Har man inte tröttnat på Nina och Sven pratandes om rymden finns det mer att hämta! Den 11 oktober medverkar de på ”KTH Space Rendezvous: Swedish Space History: Many Voices and More Questions” där båda håller i varsitt seminarium om Sveriges egen rymdhistoria. Igår, idag och imorgon.

Här hittar du mer information.