Kompilator med knuff

Ibland dyker det upp härligt nördiga och passionerade tips i det interna nyhetsflödet här på KTH.

Som den om att KTH-professorn Christian Schulte i samarbete med Ericsson (läs blogginlägg om Unison här) och RISE SICS (de har också bloggat) utvecklat en ny kompilator. Ja, en mjukvara som översätter mjukvarukod skriven av människor till kod som kan förstås av datorer.

Kompilatorn går under namnet Unison, är öppen källkod och du hittar den här på GitHub.

Vad är det som är speciellt med Unison då? Jo, kodstrukturen – som jag fattat det – blir lite annorlunda efter att Unison knådat den. Mer effektiv, helt enkelt.

Detta gör programmen, som kompilerats med Unison, snabbare. Snabbare, enligt Christian Schulte, betyder att mindre tid går åt för att köra programmen. Vilket leder oss fram till det viktigaste: Mindre energi förbrukas. Mer hållbar mjukvara, helt enkelt. Precis på samma sätt som att vi vill att våra bilar ska dra mindre bränsle (eller energi).

En annan viktigt aspekt med Unison enligt Christian Schulte är det samarbete mellan KTH, Ericsson och RISE SICS som lett fram till mjukvaran, samt det faktum att Unison är öppen källkod. Det senare har en positiv påverkan på forskning runt kompilatorer.

– Det är för övrigt väldigt ovanligt att ett företag som Ericsson tillåter att forskare sätter en öppen källkod-licens på mjukvaran, och de därtill öppet deklarerar att de själva använder den, lägger Christian Schulte till.