Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

KTH-bolag på USA-turné

Om någon vecka glider två svenska uppstartsföretag ut på en resa runt västkusten i USA för att presentera sig själva och sina affärsidéer. Det är organisationen NearUS som anordnar trippen, som mellan den 15 och den 19 januari 2018 kommer att landa i San Francisco, Sacramento och  Silicon Valley.

Gemensamt för de två bolagen är att de båda har en tydlig koppling till KTH. Dels springer företagen ur KTH-forskning och KTH-forskare är involverade, dels har de båda fått stöd från KTH Innovation.

Vilka är då företagen i fråga? Jo, Adaptive Simulations och Cryptolens AB.

Adaptive Simulations har utvecklat mjukvara för automatiserade flödessimuleringar. Ett exempel är att företag inte bara behöver använda sig av vindtunnlar för att testa exempelvis luftmotståndet hos en bilkaross, de kan också använda Adaptive Simulations program. Detta för att bland annat minska testkostnaderna.

Simuleringstjänsten är givetvis molnbaserad och bolaget tog under förra året bland annan in 15 miljoner kronor i riskkapital från estniska Karma Ventures (NTL), tyska Creathor Venture (NTL) samt KTH:s holdingbolag KTH Holding AB.

Cryptolens AB har utvecklat en lösning för it-branschen som de kallar Serial Key Manager (SKM). SKM är en molntjänst som vänder sig till små och medelstora företag som utvecklar datorprogram, och de som använder SKM kan göra detta för att lansera, skydda, hantera och få intäkter från sin mjukvara.

NearUS står för Network for European Research and Innovation Acceleration in the US. Deras webbplats hittar du här.