Hur förbereder man sig som blivande datalog?

Eftersom antagningsbeskeden nu levererats funderar kanske du som ska börja datateknik (och såklart andra linjer) på hur man bäst kan förbereda sig inför studierna?

Det första jag tänker säga är att OM du inte har lust och bara vill njuta av sommaren, gör det. Utbildningen är gjord så att du ska kunna börja med 0 kunskap inom programmering, som jag hade när jag började. Såklart blir allt lättare när man redan har en viss kunskap, men känner du att du inte har tid/ork är det såklart helt OK.

Men för det andra då, om du känner att du vill förbereda dig? Det du kan göra är t.ex. att bättra på dina kunskaper inom matte och programmering. Det finns en kurs vid namn ”Förberedande kurs i matematik” eller något liknande som du kan läsa under sommaren och bättra på dina mattekunskaper, speciellt om du inte kommer direkt från gymnasiet. Att ha fräsch kunskap inom matte är bra både för mattekurserna men också programmeringen.


(När jag och August äntligen klarade en restlabb från tvåan som vi råkat komplicera alldeles för mycket!)

Förutom matte så är programmering den stora delen av programmet datateknik. Vi programmerar främst i Java, åtminstone i början, så det kan du absolut testa på! Det finns massor av olika onlinekurser och sidor där du kan pröva på vad det faktiskt innebär, som t.ex. här. Googla ”Java online tutorial” eller ”Java online course” och liknande så dyker det upp massor av olika förslag! Något att tänka på är också att mycket inom Java och programmering i allmänhet är på engelska, så är du inte bäst i världen på det kan det vara lönt att bättra på engelskan också!

Förutom matte och programmering tror jag att det bästa man kan göra för att förbereda sig inför att börja data på KTH är att ta det lugnt och ha kul. Du ska plugga intensivt i minst 5 år, och det kommer inte vara mycket vila där (speciellt inte om du t.ex. sommarjobbar). Så passa på nu och andas ut så kommer du till KTH pigg och fräsch!

2 reaktion på “Hur förbereder man sig som blivande datalog?

  1. Robin

    Hej! Undrar lite över det här med vilken dator man ska använda? Är det smidigast att ha en windows dator eller funkar macs också? Mvh Robin

  2. Rebecca Redgert Inläggsförfattare

    Hej!

    Om jag får säga från min egen erfarenhet brukar Mac och Linux vara mest populärt på dataprogrammet, även om Windows såklart förekommer. Jag själv använde en Mac under hela min tid där (förutom när jag satt vid Linuxdatorerna i datorsalarna) och är väldigt nöjd. Så jag föreslår att du väljer vad du gillar mest och kör på det 🙂

Kommentarer inaktiverade.