Bostad i Stockholm (sammanfattning)

Ett ämne jag har bloggat mycket om under min tid som studentbloggare är definitivt bostad i Stockholm. Ett möjligtvis deprimerande ämne, men väldigt viktigt ändå. De flesta är nog medvetna om att vi har en enorm bostadsbrist i Stockholm, och det är inte det lättaste att då vara student och man har antagligen inte råd med ockerhyror i andra hand. Vad kan man då göra för att kunna ha tak över huvudet?

Det du måste göra är främst att ligga i och verkligen leta aktivt. Du har egentligen tre alternativ; hyra i första hand, hyra i andra hand och att köpa en lägenhet. Att köpa en lägenhet som student är oftast lite overkill om man inte har kapitalet, så lås oss fokusera på att hyra i första och andra hand istället!

Första hand

Att få ett förstahandskontrakt i Stockholm är lite som att hitta en nål i en höstack. Det är svårt, men faktiskt mycket lättare när du är student. Här är två köer du kan stå i:

• SSSB (Stockholm Stads Studentbostäder): Den antagligen mest vanliga kön som i princip alla studenter i Stockholm står i. Den lägenheten jag bor i just nu tillhör SSSB. Du kan stå upp till 90 dagar redan innan du blir kårmedlem, och sedan gäller det bara att ställa sig i kö. Du få t.ex. ett studentrum redan efter 200-300 dagar (snabbt för att vara i Stockholm), och med tur säkert ännu snabbare. Så ställ dig absolut där redan idag.
  • Bostadsförmedlingen i Stockholm: Den här kön känns lite hopplös att stå i för vanliga bostäder, då det antagligen kommer ta typ 10 år för dig att få en lägenhet överhuvudtaget. Det som däremot är nice är att de även har studentbostäder, som bara du som student får söka. Det är oftast väldigt mycket kortare kö och jag har flera vänner som fått tag i bostäder där (jag själv blev erbjuden ett kontrakt för en tvåa för 3 år sen).

Det finns säkert många fler köer men de har jag inte så bra koll på. Du kan också själv söka upp privata hyresvärdar och se om du kan försöka knipa ett kontrakt hos någon av dem.

Andra hand

Det de allra flesta gör när de flyttar till Stockholm är att bo i andra hand. Det finns många alternativ, men många som hyr ut tar också ockerhyror (dvs hyror som är orimligt höga). Här är i vilket fall några tips på hur du kan gå tillväga:

• Lägg ut en annons på Blocket
    Något jag har hört kan vara effektivt är att skapa en annons om dig själv, vem du är, vad du är villig att betala i hyra etc. och sedan lägga ut på Blocket. Då får hyresvärdarna en bild av dig och kan höra av sig om du verkar vara intressant för dem. Vet flera personer som fått napp på detta sätt!
  • Gå med i Facebookgrupper
    Det finns flera Facebookgrupper där personer hyr ut i andra hand, t.ex. denna. Det gäller bara att vara lite aktiv (slå t.ex. på notiser) så hittar du något rätt snabbt.
  • Akademisk kvart
    En sida där folk hyr ut i andra hand enbart till studenter, vilket är väldigt passande i detta fall!
  • Qasa
    En relativt nystartad sida där du kan hitta lägenheter att hyra i andra hand.
  • Prata med alla du känner
    Då menar jag inte bara närmaste familjen eller kompisarna, utan utnyttja ALLA kontakter. Din mormors kusins bästa väns dotters kompis kanske har en lägenhet som står tom och du kan få hyra? Inget är omöjligt, så utnyttja ditt nätverk till max!

Det här är en del av tipsen som finns, så hoppas ni lyckas hitta ett bra boende! För att läsa mina gamla inlägg om samma ämne, klicka på kategorin ”Boende” här på bloggen!