Vad behöver man egentligen inför skolstart?

Ny dator? Nya kläder? Nya pennor och block???

Nu är det nästan dags för skolstart, och då tänkte jag att ett inlägg om hur man kan förbereda sig passar väldigt bra! Vad är det egentligen du behöver förbereda och införskaffa innan du börjar på KTH?

Praktiska saker

(Ev.) Dator – Jag själv tycker att det har varit väldigt skönt att ha min egen laptop för att kunna föra anteckningar eller bara plugga var jag vill under tiden jag gick på KTH, så att skaffa en laptop kan vara ett bra tips. Vilken dator du skaffar beror väldigt mycket på vad du ska ha den till, och kräver lite efterforskningar. Vi på data kanske behöver lite mer kraftfulla datorer än andra, men som sagt beror det helt på vad du använder datorn till. MEN! Du behöver absolut inte köpa en dator om du inte vill/inte har råd/inte orkar. KTH har väldigt många datorsalar, vissa salar får dessutom typ bara dataloger tillgång till, så jag har tillbringat mycket tid i dessa salar också. Summa summarum är alltså att skaffa dator om du vill, men det är verkligen inget måste.

Här ser ni min dator (med laptopstativ, typ det bästa jag köpt haha. Ergonomi ftw!), frixinnpennor och block!

Block – Till mattekurserna framförallt tyckte jag alltid det var nice att ha block (Whitelines ofc) för att föra anteckningar under föreläsningarna, och sedan använda dem för att lösa tal sedan. Även om man mest sitter vid datorn så är just mattekurserna oftast ett undantag, och då är det bra att ha block till det.

Pennor – Hör egentligen till ovan kategori, pennor behövs när du ska skriva saker (duh haha). Jag gillar verkligen Frixionpennor, dvs bläckpennor där ”bläcket” går att sudda bort. Både dessa pennor och block går såklart att köpa i Kårbokhandeln som finns på KTH.

(Ev.) Kurslitteratur – Varför jag skriver att du eventuellt ska köpa kurslitteratur är av lite olika anledningar. Kurslitteratur är DYRT, väldigt dyrt, och helt ärligt behöver man inte det till alla kurser hehe. Vi på data har lyxen att mycket av materialet vi behöver redan finns online, och då behöver vi inte köpa en bok på 700 kr till varje kurs. Behöver man köpa böcker så kan man köpa i andrahand (typ här) av studenter, eller köpa en bok som du delar på med en eller flera kompisar om ni ändå pluggar tillsammans. Här kan du också hitta väldigt mycket litteratur.

Min fetaste kurslitteratur, för kursen Programsystemkonstruktion i C++. Någon som vill köpa??

Kläder – Det har ändå dykt upp en eller två frågor om hur man ska klä sig under mottagningen och senare, och helt ärligt, klä dig hur du vill! Universitetet är inte ALLS som gymnasiet, det finns liksom inga ”coola” personer och mindre coola, utan alla hänger med alla. Klä dig i det du tycker är bekvämt och snyggt!

Övrigt

När det kommer till andra grejer så som hur man kan förbereda sig genom att t.ex. programmera innan du börjar så kanske det är lite försent för det nu, och för dig som inte gjort det – no worries. Jag gjorde i princip inget sommaren innan jag började, inkluderat att inte plugga, och jag har klarat mig. Det kommer nog ta ett tag innan du hittar hur du själv pluggar bäst, jag vet inte ens om jag lärde mig under alla år jag gick haha. Men plugga med kompisar och ge varandra tips! Majoriteten av alla nya studenter hjälper varandra mer än gärna, och vill man inte hjälpa andra så kanske man inte är den bästa kompisen.

Du kommer vara nervös i början men det släpper efter ett tag, och det kommer komma både motgångar och framgångar under din studietid. Allt kommer vara värt det när man är klar (och det kan jag faktiskt säga nu!!!!). Lycka till!

(Som vanligt kan ni bombardera kommentarsfältet nedan med frågor om ni har några)