Dags för summering?

Som rektor för ett av Europas bästa tekniska lärosäten är jag väldigt nöjd med året som gått. Många satsningar har gjorts, gått i lås och synliggjorts på och genom KTH.

Det har funnits många anledningar att bli stolt, efter drygt ett år på det här jobbet, över allt det goda arbete som bedrivits inom forskningen, utbildningen och förvaltningen.

När julledigheten närmar sig är det lätt hänt att man börjar summera vad som har åstadkommits under det gångna året. Såväl på KTH som i världen och på det personliga planet.

För att inte missa någon eller något i uppräkningen av framgångar väljer jag att återigen fascineras över hur mångfacetterad och samtidigt gedigen vår verksamhet är.

Nästan varje dag i min arbetsvardag har jag förvånats och imponerats över smarta och innovativa lösningar, idéer och förslag som går hand i hand med en god utveckling.

Samtidigt sker saker i omvärlden som ställer krav på oss som kunskapsinstitution och som pockar på forskning, förädling och finslipning av resultat. Det kan handla om alltifrån medicinteknik, hållbara transporter till artificiell intelligens för att nämna några dagsaktuella områden där KTH har en given plats.

Att utbilda ingenjörer och arkitekter som kan möta såväl samtidens som framtidens utmaningar med hög grad av relevans är angeläget.

Att våga och vilja förnya sig är avgörande i en omvärld som är både komplex och föränderlig.

Men för att nämna några avgörande saker som även kommer att prägla vårt arbete under de kommande åren är det dels en ny organisation av KTH som ska gagna utvecklingen av vår utbildningsmiljö, dels en ny utvecklingsplan som pekar ut den riktning vi ska ta. Båda dessa insatser, kommer att ta, det är jag övertygad om, KTH till en ny nivå på den globala arenan där vår utbildning och forskning ska utmärkas av excellens och som i dag – ett stort engagemang.

Tack för det här året!