Planen är att öppna våra campus i höst

Hur blir det till hösten? På KTH är utgångspunkten att vi ska öppna som vanligt och hålla våra utbildningar på campus.  Men självklart tar vi med oss det vi lärt oss under dessa intensiva vårmånader då verklighet och vardag ställts in och om för de flesta av oss.

Kännetecknande för KTH:s utbildningar är just närheten till lärande, kunskap och utbyte av idéer och erfarenheter. Det kan vara i laborationer, i klassrummet där lärare och student har en dialog och kan bolla tankar och resa frågor – här och nu. Detta är en viktig aspekt när vi pratar om KTH som ett högkvalitativt lärosäte. Det gagnar och stimulerar lärande och förmågan att tänka nytt tillsammans.

Närheten och mötena görs sig trots digitaliseringens många fördelar bäst i fysisk form på campus.

Trots att hösten bara är några månader bort är den näst in till omöjlig att sia om.  Men på KTH har vi alltså bestämt oss för att planera och agera för campusutbildning.  Samtidigt har vi givetvis beredskap om virusläget och Folkhälsomyndighetens och regeringens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer säger något annat.

Fokus är att våra studenter ska få sin utbildning.  Att vi i likhet med många andra tvingats ställa om och bli ett digitalt lärosäte med distansundervisning och digitala tentor på heltid har lärt oss massor. Det ska vi förvalta, förstärka och och utveckla.

KTH har, som jag skrivit tidigare två stadiga ben att stå på i fråga om utbildning-  ett digitalt och ett fysiskt.

Med dessa kommer KTH gå framåt, som ett av Europas bästa lärosäten. Det är jag övertygad om.