Spännande och livsviktig forskning på solsidan

Det där med att tänka positivt så blir allt bra har jag alltid känt mig skeptisk till. Men med tanke på situationen tycker jag nog att det är lite av en skyldighet. Så jag gör ett försök.

Scilifelab fyller tio år. Det här är en unik och globalt erkänd infrastruktur som lockar forskare från hela världen. Proteinatlasen som slagit världen med häpnad och som hjälpt ett stort antal forskare att komma vidare i jakten på en lösning inom medicin och hälsa jubilerar också och fyller 20 år.

När jag tänker närmare efter kan listan på glädjande, framgångsrika saker göras lång och det är svårt att välja.

KTH driver en storsatsning om hållbar mat från havet, Blue Food. Det är en glädjande nyhet, liksom att vi är med på ett hörn när det gäller unik svensk fossilfri ståltillverkning. Eller varför inte nyheten om arbetet med utvecklingen av världens första elväg?

Jag blir alltid lika stolt och ibland förundrad över vad forskning i allmänhet och KTH:s i synnerhet kan åstadkomma.

På solsidan finns givetvis också våra lärare som arbetar hårt och åstadkommer stordåd skulle man väl kunna säga när förutsättningarna ändras , som i våras, från en dag till en annan. Våra övriga anställda varav en del är på plats varje dag för att verksamheten ska fungera och andra som jobbar hemifrån. Givetvis också våra studenter som gör sitt bästa för att bygga sin kunskap och framtid trots att inget är som vanligt.

Regeringens presskonferenser duggade tätt förra veckan. Diskussionerna om munskyddens vara eller icke vara och de olika rekommendationerna avlöser varandra. Likt ett mantra sägs att det ska vara lätt att göra rätt. Men jag tycker det är svårt att helt begripa detta lapptäcke av regler och förordningar. Dock är det klart att KTH och övriga Sveriges lärosäten och högskolor inte faller in under förordningen om allmänna sammankomster och max åtta personer. Med tillägget dock att det är normerande. Vägledande säger ordboken.

Det jag läser in är att vi ska se till att bedriva alla moment i vår verksamhet på ett så smittsäkert sätt som möjligt på våra campus. Verksamheten bedrivs så smittsäkert det går sedan starten på höstterminen 2020 och hela tiden säkerställer vi detta. De som kan arbeta hemifrån gör så efter samråd med sin närmaste chef och i övrigt ska vi stötta dem som är på plats. Vårt uppdrag som är riktat mot alla våra studenter innebär att säkerställa högsta kvalitet i utbildningen även i dessa tider. Det betyder att vissa utbildningsmoment måste göras på plats.

Vi lever just nu i en slags twilight zone där många å ena sidan känner en malande trötthet och arbetar med en lågintensiv krismedvetenhet. Den adrenalinstinna kraften från i våras har kanske ersatts av något annat.

Å andra sidan är vårt uppdrag att bedriva forskning och utbildning och det innebär att vår verksamhet är nödvändig. Inte bara för att våra studenter ska få en konkurrenskraftig utbildning – utan för att vår forskning ska generera excellenta resultat.  För vår samtid och den framtid som garanterat kommer – oavsett corona.