Stockholm trio bygger nya nätverk

Universitetsalliansen Stockholm trio har tagit ytterligare steg i sin utveckling – inte minst på den europeiska arenan.

Vi, Stockholms universitet, Karolinska institutet och KTH som utgör Stockholm trio har under det gångna året befäst vårt samarbete och vår synlighet som en internationellt konkurrenskraftig akademisk miljö på en rad olika sätt. Vi har till exempel tagit fram en tydlig kompass för framtiden genom prioriterade målsättningar och kartlagt våra befintliga samarbeten inom forskning, utbildning och administration.

I slutet av maj höll vi ett intressant seminarium om forskningsetik där forskare från olika discipliner vred och vände på begrepp, roller och dilemman.

Innan pandemin slog till hann jag, prorektor och några av vicerektorerna göra en rundresa bland universitet i Storbritannien. Vi besökte bland annat Manchester University och University College London (UCL). Målet var att knyta nya kontakter för fortsatt samverkan efter Brexit. Förutom att det var oerhört intressant och inspirerande har det också renderat ett antal samarbeten bland annat med University of Manchester inte bara för KTH utan även för delar av Stockholm trio nämligen SU.

Efter besöket på UCL arrangerades i förra veckan inom ramen för Stockholm trio tillsammans med University College London, City of London, Stockholm Stad och Region Stockholm ett forskningstoppmöte på temat ’Climate Change and Health in the City. Mötet hölls den 15 juni inom ramen för det nya programmet Cities Partnership Programme som lanserades. Det öppnar fantastiska möjligheter till nätverkande och kunskapsutbyte över gränserna. Inte minst kring hur man söker forskningsmedel inom inom EU:s forskningsprogram Horisont Europa. Detta skulle sannolikt inte ha hänt om vi inte haft Stockholm trio.

I början av juni invigdes också vårt gemensamma Brysselkontor officiellt, om än digitalt, genom en konferens kring hur samarbeten inom forskning och innovation ska återhämtas och vidareutvecklas efter pandemin.

Att seminariet och Stockholm trio tycks ha lockat många åhörare, inte minst från olika nätverk i Bryssel och övriga Europa är ju oerhört glädjande.

Jag ser också fram emot första omgången av Euroscience Policy Forum 29-30 juni där Stockholm trio är medarrangör. Temat är en hållbar akademi. Låter väldigt spännande och den är öppen för alla som vill 1st EuroScience Policy Forum discusses the future of academia – EuroScience .

Efter ett år som ordförande skickar jag nu stafettpinnen vidare den 1 juli till Ole Petter Ottersen på Karolinska Institutet.

För övrigt anser jag att det snart är dags för en skön och vilsam semester!