Hoppa till innehåll

Bra satsningar i forskningspropositionen – men ökad frihet på önskelistan

Regeringen har nyligen presenterat forsknings- och innovationspropositionen för innevarande mandatperiod. Den bär den lovande titeln ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”.

Propositionen innebär att totalt 6,5 miljarder kronor tillförs svensk forskning när satsningarna är fullt utbyggda 2028. Det är betydande resurser. Flera viktiga satsningar går till STEM-områden,  (science, technology, engineering, and mathematics), till infrastruktur och baserat på excellens i forskningen. Life Science, kvantområdet, AI, rymdforskning, batterier, cybersäkerhet och forskningsinfrastruktur är några ändamål som får särskilt utpekade medel. I övrigt kommer olika banbrytande tekniker att ges möjligheter till finansiering.

Det är glädjande med så pass stora resurstillskott i en tid när många andra politikområden har betydande behov av ökade tillskott. Om man så vill kan man nog läsa propositionen som en del i Sveriges respons i förhållande till ett allt mer komplicerat världsläge och ökade spänningar mellan Europa och de andra stora kontinenterna som tävlar om det globala inflytandet. En fri grundforskning och framgång i att omsätta forskning till tillämpning är viktiga instrument också för frihet, demokrati och självständighet!

Det finns förstås alltid en lista med önskningar inför julen och jag tänkte dela med mig av min högskolepolitiska önskelista detta år.

I ett paket hoppas jag finna en stärkt grundfinansiering av universitetens forskning och, på sikt, en större rådighet över resurserna så att vi kan ta ett tydligare ansvar för långsiktig och strategisk finansiering av forskningen. Nu fanns inte det i sin helhet i propositionen även om det finns en avsevärd förstärkning av resurserna, om än via omvägen externa forskningsfinansiärer. KTH är traditionellt framgångsrik i den konkurrensen och vi är excellensdrivna så jag är säker på att utfallet blir långsiktigt positivt för oss. Det är bra.

Men i forskningspropositionen framgår att även förstärkningen av basanslagen är styrda i en omfattning vi inte är vana vid och det måste ändå sägas att det försvårar vårt ansvarstagande och möjligheterna att skapa långsiktigt stabila förutsättningar för den allra mest excellenta forskningen. Det är därför lite oroande dels att andelen externfinansiering ökar dels att den andel som går direkt till universiteten i hög utsträckning har tydliga ändamål givna utifrån. Så – fantastiskt med stora resurstillskott till sektorn, oro inför den ökade styrningen.

En alternativ och friare driftsform för universiteten skulle passa bra i ett annat paket. Och precis en sådan utredning aviseras i propositionen. Regeringen skriver att de ska tillsätta en utredning för att analyseras ändamålsenligheten i den myndighetsform som vi har i dagsläget för de statliga universiteten. Det är bra.

Det tredje paketet som jag önskar mig är en helt ny modell för lokalförsörjningen för universiteten som tog oss bort från det strypgrepp som dagens modell med Akademiska Hus innebär. Om inte det fanns i paketet så skulle det ha kunnat finnas en dedikerad ersättning för att kompensera för de senaste årens skenande lokalkostnader. Inget av detta fanns i propositionen så det är inte så bra.

Ytterligare en sak på önskelistan är ökad uppmärksamhet kring behovet av samordnade satsningar på forskning och innovation i syfte att skapa bredare strategiska forsknings- och innovationsagendor för Sverige. Det finns med i propositionen i lite olika delar, bland annat under rubriken excellenskluster för banbrytande teknik. Det är bra.

Insatser för ökad attraktivitet och mobilitet för universitetens verksamhet finns också på önskelistan. Genom utredningar av migrationsrätten och förslag till förändringar för att förenkla internationell rekrytering så fanns ett litet sådant paket med också. Det är bra!

I stora drag så var det många klappar som gick vår väg även om en del saknades. Men, nu är det i vilket fall som helst dags att ta lite ledigt från vardagens bestyr och fira jul och nyår.

Jag vill därför också passa på att önska en riktigt god jul och ett gott nytt år till er alla.