Två dagars öppet hus

Nu har det varit öppet hus på KTH både igår och idag och det var väldigt roligt att träffa blivande KTH-studenter. Att svara på vad man blir efter en utbildning är nog det svåraste eftersom civilingenjörer finns överallt och det känns som man kan göra vad man vill efter utbildningen. En civilingenjörsutbildning är fem år vilket är en ganska lång tid och det gör ju att man hinner hitta nya saker att intressera sig för och man kanske hamnar på en helt annan plats än vad som först var tänkt.

Utbildningen jag läser, industriell teknik och hållbarhet, är helt ny och har bara funnits i ett år. Så det är svårt att ge exempel på vart man hamnar efter utbildningen eftersom det inte finns någon som tagit examen och börjat arbeta än.
Men hittills tycker jag det är en väldigt bra utbildning och det som är unikt med utbildningen är att vi studenter direkt får kontakt med näringslivet, första kursen var vi på studiebesök på både AstraZeneca och Scania. Jag tycker det är en trygghet att direkt få veta att det finns en plats för mig på arbetsmarknaden.

Under gårdagen och idag så hölls det seminarium om utbildningen, industriell teknik och hållbarhet, och det var Pernilla Ulfengren som har tagit fram den här utbildningen som höll i seminarierna. Det är ju inte alla som har möjlighet att komma på öppet hus, men jag har nu gjort så att man kan ta del av seminariet på Youtube.

Lycka till med universitetsansökningarna! 🙂

This entry was posted in KTH.

Arbete

Grupparbete :

Jag har mer och mer börjat gilla grupparbeten, jag har tidigare alltid tyckt att grupparbeten bara är tråkiga och jobbiga. Det är nog också för till skillnad från gymnasiet så är alla på universitet här för sin egen skull och av sin egen vilja, får man i alla fall hoppas. Självklart kan man även här hamna i grupper där man märker att man får dra ett tyngre lass än andra, men det kan också vara så att någon annan är mer intresserad i ämnet och därför jobbar hårdare än en själv.

Fördelar med grupparbeten är att man får ett mycket bredare perspektiv i området man arbetar med då alla kan delar med sig av sina åsikter. Som just nu så går vi en kurs som heter ”Hållbar utveckling inom industri”, och vi fick i uppgift att skriva mot och för argument till ett område som vi fick välja av flera givna. Vi valde att skriva om ”ekologisk odling”, och jag tycker att den inlämningstexten gynnades av att vi var flera personer som delade med oss av hittat material och egna åsikter.

Det som kan vara svårt är när man behöver enas om något och det finns olika åsikter i gruppen, såklart. Men oftast går det ju att kompromissa och det är väldigt nyttigt att lära sig det inför framtida arbetsplatser.

Eget arbete :

Det eviga samarbetet, med sig själv. Jag tycker att det är väldigt skönt att sitta ensam och arbeta. Jag litar mer på den kunskapen som jag tar in när jag är ensam än när jag sitter men andra och jobbar. Kanske är det för att det finns fler ”stör moment” som gör det svårare att minnas. Men det är ju mycket mer effektivt ifall man fastnar på någon uppgift om ens kompis direkt kan svara på den, så en blandning av båda är nog bra.

Idag sitter jag i Södertälje och läser det kapitel som kommer att gås igenom under föreläsning fyra i kursen ”elektromagnetism och vågrörelselära”. Jag orkar inte pendla in till Stockholm för en föreläsning och kurslitteraturen är jättebra och vi har fått jättemånga bra uppgifter där det finns väl beskrivande lösningar till. Och det blir lite som att tentaplugga när jag går igenom hela kapitel själv och det känns som att jag på så sätt sprider ut inlärandet utöver hela perioden och bara kommer behöva repetera under tentaperioden.

Inställd föreläsning

Den enda föreläsningen jag skulle ha haft idag blev inställd. Det var väldigt skönt då de senaste tre dagarna har varit helt fulla från morgon till kväll.
Så jag tog det som ett tecken att lägga lite tid på mig själv och cyklade bort till en badplats som ligger lite norr om Södertälje, det var första cykelturen utomhus för i år och cykling är verkligen ett helt underbart sätt att komma ut och röra på sig.

Sen hade jag lunchmöte med studievägledarna och de andra studenterna som kommer vara med och informera vid KTHs öpppet hus. Det är jag och Linus från min klass som kommer representera utbildningen industriell teknik och hållbar utveckling, om ni är intresserade kom gärna förbi och fråga massa frågor 🙂

Nu ska jag få lite plugg gjort och sen så ska vi samla ihop mottagningsgruppen. Det har ju varit tenta-period de senaste två veckorna vilket har gjort att arbetet stannat upp lite, så det ska bli skönt att stämma av lite med de andra och putta igång tåget igen.

lunch-snack

Något som är riktigt schyst med att läsa i Södertälje är att kunna äta på restaurang Braxen som ligger i vår byggnad. Om man köper ett tio-kort så får man en buffélunch för ca 52 kr, vilket är ett bra pris om man jämför med alternativen inne på Campus. I luncherna ingår salladsbuffé och en kopp kaffe. Och det bästa med att kunna köpa lunch för en ganska så billig peng är att man slipper bära med sig mat hemifrån och att man är mätt hela dagen så man orkar plugga massor.

På lunchen idag satt vi och pratade om vad vi tycker är bäst med våran utbildning och vad vi tycker mindre om. Och det allra bästa kom vi fram till är att vi är en så liten klass att föreläsningarna blir mer som privatundervisning och det gör att det är väldigt lätt att hänga med. Det som är mindre kul är att det är svårt att bestämma sig för vilken master man vill läsa, men det är nog lika svårt vart man än studerar. Masters-inriktningarna man kan välja till vår utbildning kan ni hitta längst ned på sidan här: https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/industriell-teknik-hallbarhet/kurser-1.603429

Söndag

Är nu förbered för den kommande veckan. Idag har jag matat änder och suttit ute och lapat sol. Imorgon blir det upp tidigt eftersom första föreläsningen på nya kursen börjar 08.15 allra längst bort på campus, i FD5. Det känns lite tungt att börja om från början, men det är inte många veckor kvar till ”påsklov” och då ska jag hem till Motala och hänga med mina syskon och det ser jag väldigt mycket fram emot.

Vår och sen sommar, det är svårt att inte känna sig upprymd 🙂