En av mina favoritplatser på campus i Sthlm

I gröten!

Det är ett rum som ligger på andra våningen i Nymble, kommer man tidigt är det lätt att få ett bord. Rummet har många stora fönster så rummet är ljust och härligt och tröttnar man på plugg kan man ju sitta och kika på folk som går förbi.

Det enda som är negativt är att de stora fönsterna gör att det blir lite kallt, men planerar jag att sitta där så tar jag också på mig lite extra kläder. Sen är det också så smidigt att sitta kvar där och äta lunch i jämförelse med biblioteket där man inte får ha med sig mat.
Sen idag så kom ju solen fram också och då är gröten en speciellt bra plats att sitta och plugga på! 🙂

Vårens träningsmål

Jag fortsätter tjata om hur bra det är för hjärnan att träna och om du inte tror mig så kan du läsa boken Hjärnstark av Anders Hansen som skriver om hur träning gör hjärnan snabbare och hela kroppen mer resistent mot depression. Vilket är väldigt vanligt förekommande i vårt mörka land och det kan vara skönt att veta hur man kan tackla det!

Förutom att få en bra rutin i träningen under våren och förbereda mig inför några lopp så har jag också som mål att börja träna i grupp. För nu när jag har flyttat in till Stockholm så vill jag också hitta lite nya vänner att träna och umgås med. Förutom löpargrupper så har jag funderat på crossfit eller liknande. Att träna är det bästa sättet att umgås, tycker jag, för man kan göra det med alla, man behöver liksom inte ha så mycket annat gemensamt än träningen för att man ska känna gemenskap och ha massor av saker att prata om.

Jag har ett lopp inplanerat, Lidingö MTB, som jag ska cykla tillsammans med min kille och mina föräldrar, det var deras julklapp från oss. Det är 63 km och går av stapeln den 5 Maj. Och målet är att tränat tillräckligt mycket så att jag inte kommer behöva sova ett dygn för att återhämta mig, för det är ju inte hållbart. Sen så vill jag också köra halva vätternrundan, 15 mil. För jag tycker att den östgötska slätten är så fin men den är oftast vid tentatider så vågar inte anmäla mig än.

Om du skulle vilja träna tillsammans med mig får du mer än gärna kontakta mig på min kth-mail: sosjo@kth.se. Eller skriva i kommentarerna! 🙂

Informationsflöde via tidning

Jag är medlem i Naturskyddsförening och får därför hem tidningen Sveriges Natur några gånger om året. Och den senaste utgåvan tyckte jag innehåll många intressanta artiklar och alla deras utgåvor har extremt fina naturbilder och layout.
Till viss del tror jag att jag gillade artiklarna så mycket för att det blir så tröttsamt på att följa olika händelser via facebook, för det finns så mycket utrymme att uttrycka sig på utan att tänka efter först.

Jag tycker att de mest intressanta artiklarna det här numret var:

  • Stora kvicksilverutsläpp

Handlar om hur det sedan 2009 är förbjudet att använda kvicksilver i Sverige men att några stora företag har fått dispens och att musslor i de regionerna är förgiftade till den punkt att   man inte bör ge dem till barn.

  • Korparna planerar framtid

Berättar om hur smarta korparna är och hur de skulle förhålla sig till en större klimatförändring.

  • Tystnadens kultur

Vargdiskussionen fortsätter och tidningen ger de som har vargen runt knuten en chans att berätta hur det påverkar deras liv. Och jag tycker det är en diskussion som måste få synas utanför kommentarsfälten på facebook.

Grupparbeten, buuu eller bäää?

Jag tyckte att grupparbeten oftast var rätt roliga när man gick på gymnasiet. Men då var ju alla i skolan hela dagarna också så det var inte så svårt att planera in att göra dem, oftast fick vi ju också tid att göra det på lektionerna.

Men nu när alla är typ vuxna och gör massor egna saker förutom studierna så blir det mer av ett pussel att hinna ses och planera vad som ska göras. Men på samma sätt som på gymnasiet så har man olika ambitioner med arbetet/projektet och det är ju svårt att jobba tillsammans då.

Just nu skriver vi ett grupparbete i kursen produktionsteknik, 6 hp där vi ska följa ett påhittat företag som på senaste tiden har ökat sin omsättning väldigt mycket. Därför har de bestämt sig för att göra förändringar för att effektivisera materialflödet från inköp till försäljning. Vi ska låtsas att vi är konsulter och framföra de förändringar de kan göra och vilka för och nackdelar de har.

Vi är fem personer i vår grupp och ska göra en redovisning och sammanställa en skriftlig rapport. Och det som jag tycker är svårast är när vi är så många personer som ska sammanställa en snygg och sammanhängande text. Men man får väl tänka att det är det som kommer ta tid i ett grupparbete 🙂

 

Kurs – Numeriska metoder

Numeriska metoder är en kurs där man använder sig av programmerings-programmet MATLAB. MATLAB står för matrix laboratory , alltså laboration med matriser, och det är lite som att arbeta med en väldigt mångfunktionell miniräknare. Och sen handlar det väldigt mycket om att visa hur stora fel det kan bli när man använder numeriska metoder och hur olika lång tid det tar för metoderna när indata skiljer sig i storlek.

Kursen består av fyra olika moment:

  • Föreläsningar
  • Laborationer
  • Övningar
  • Projekt

Det är två laborationer som ska redovisas och varje laboration innehåller fyra stycken uppgifter som motsvarar fyra olika områden som man gått igenom på föreläsningarna. Och om man gör klart laborationerna i tid och om de är korrekta så får man bonuspoäng till tentan, vilket alltid är skönt.

Jag läser kursen ute i Södertälje men eftersom samma kurs samtidigt också går inne på Valhallavägen så kan man också välja att gå på föreläsningarna där, så länge det passar med resten av ens schema. Och så har man övningar för att kunna lösa laborationerna. Jag tycker kursen är rolig och det som jag upplevt som svårt har varit att tolka uppgifterna i laborationerna, för det är skrivna på ett rätt krångligt sätt, men fastnar man kan man ju alltid fråga en lärare eller lärare-assistent.

Projektet är det sista momentet i kursen och man ska välja ett av de projekt som är givet av lärarna, jag tror man kommer kunna välja mellan tio stycken. Men det är inte förrän i period fyra och jag har inte bästa kollen på det.

Det här är inte den kurslitteraturen som är rekommenderad till kursen, men jag tycker den funkar bra ändå.