Arbete

Grupparbete :

Jag har mer och mer börjat gilla grupparbeten, jag har tidigare alltid tyckt att grupparbeten bara är tråkiga och jobbiga. Det är nog också för till skillnad från gymnasiet så är alla på universitet här för sin egen skull och av sin egen vilja, får man i alla fall hoppas. Självklart kan man även här hamna i grupper där man märker att man får dra ett tyngre lass än andra, men det kan också vara så att någon annan är mer intresserad i ämnet och därför jobbar hårdare än en själv.

Fördelar med grupparbeten är att man får ett mycket bredare perspektiv i området man arbetar med då alla kan delar med sig av sina åsikter. Som just nu så går vi en kurs som heter ”Hållbar utveckling inom industri”, och vi fick i uppgift att skriva mot och för argument till ett område som vi fick välja av flera givna. Vi valde att skriva om ”ekologisk odling”, och jag tycker att den inlämningstexten gynnades av att vi var flera personer som delade med oss av hittat material och egna åsikter.

Det som kan vara svårt är när man behöver enas om något och det finns olika åsikter i gruppen, såklart. Men oftast går det ju att kompromissa och det är väldigt nyttigt att lära sig det inför framtida arbetsplatser.

Eget arbete :

Det eviga samarbetet, med sig själv. Jag tycker att det är väldigt skönt att sitta ensam och arbeta. Jag litar mer på den kunskapen som jag tar in när jag är ensam än när jag sitter men andra och jobbar. Kanske är det för att det finns fler ”stör moment” som gör det svårare att minnas. Men det är ju mycket mer effektivt ifall man fastnar på någon uppgift om ens kompis direkt kan svara på den, så en blandning av båda är nog bra.

Idag sitter jag i Södertälje och läser det kapitel som kommer att gås igenom under föreläsning fyra i kursen ”elektromagnetism och vågrörelselära”. Jag orkar inte pendla in till Stockholm för en föreläsning och kurslitteraturen är jättebra och vi har fått jättemånga bra uppgifter där det finns väl beskrivande lösningar till. Och det blir lite som att tentaplugga när jag går igenom hela kapitel själv och det känns som att jag på så sätt sprider ut inlärandet utöver hela perioden och bara kommer behöva repetera under tentaperioden.

2 reaktion på “Arbete

 1. Linnea

  Hej!
  Kan du berätta lite mer om de kurser du har läst hittills? Vad som har varit bra och dåligt? Svårt och lätt? Det vore superintressant 🙂

 2. Sofia Sjöberg Inläggsförfattare

  Hej, självklart kan jag det 🙂

  Det svåraste första året är matematiken. På höstterminen läser man två mattekurser och två kurser som innehåller mer projektarbeten och inlämningsuppgifter, vilket jag tycker är enklare. Och på vårterminen läster man en matematikkurs, två fysikkurser och en kurs som heter ”hållbar utveckling inom industri”. Det som är väldigt bra med utbildningen är att första terminen så studerar man en kurs matte i taget bredvid en kurs som jag tycker är enklare. Vilket gör att man kan lägga mycket energi och tid på matematiken.

  Matematiken är det många som kämpar hårt med, så det är viktigt att man tidigt på höstterminen får en bra översikt över kurserna och skaffar en bra studieteknik.

  Hoppas det målade upp en tydligare bild av hur pluggandet är. Ha en bra helg!

  Sofia

Kommentarer inaktiverade.