Hoppa till innehåll

Att klättra mot sina mål!

De senaste månaderna har jag och min tvillingbror hittat en ny hobby! Klättring!

Hur krystat det än låter så har klättringen fått mig att tänka på mina mål på ett mer handgripligt sätt. Att klara av att klättra upp för en svår klättervägg handlar egentligen om att lösa en stor mängd delproblem i följd innan ens krafter sinar. Likheterna mellan resten av ens liv är slående. Oavsett vilket mål man har så handlar det alltid om att ”klättra” upp för en vägg av problem och utmaningar. De båda innehåller kraftansträngningar, misslyckanden, smärta, endorfiner, ibland blod, men till slut så står man där på toppen och blickar över vad man åstadkommit.

Är det då inte passande att prata om det tydligaste målet jag har just nu? Nämligen att problem för problem, tenta för tenta, metodiskt arbeta mig mot att ta examen från min utbildning på KTH.

Fem snabba sätt att tackla en utbildning på KTH som om det vore klättring

  • Det finns alltid en matta som tar emot en. Den bokstavliga mattan dämpar de otaliga fallen från höga höjder och den bildliga mattan utgörs av vänner och familj när skolgången blir lite kämpigare.
  • Man förbereder sig en lång tid innan man faktiskt måste prestera. Man planerar, man övar, man rådfrågar andra, och letar efter nya lösningar.
  • Det handlar om att sätta en takt som man kommer att orka upprätthålla under hela vägen. Att klara av en civilingenjörsutbildning är ingen sprint, det är ett maraton. Likaså har man svårt att klara av en klättervägg om man går ut alldeles för hårt i början.
  • Ett misslyckande är bara ett misslyckande om man ger upp. Misslyckanden är någonting som drabbar oss alla men de av oss som faktiskt lyckas har vågat gå vidare från misslyckandena och försökt igen.
  • Det viktigaste: Glöm inte att ha kul under klättringens gång. Förutom att det är kul när man tar sig till nya höjder, så är ju klätterkompisarna de som förgyller tillvaron.

En kommentar till “Att klättra mot sina mål!”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: