Gästbloggsinlägg: Göteborg, maskin & miljonär

Hej!

Jag heter Niklas, kommer ursprungligen från Ängelholm och pluggar mitt sista år på civilingenjörsprogrammet inom Maskinteknik 300 hp på KTH Campus. Idag har jag äran att få göra ett gästinlägg på Maddes studentblogg!

Efter studenten sattes kursen från lugna Ängelholm i Nordvästra Skåne till stora staden Stockholm. Mina hittills gångna år på KTH är bland det mest erfarenhetsgivande i mitt liv, att flytta från sin hemort och etablera ett nytt liv i en annan stad berikade mig och den nya vardagen utöver det vanliga. Jag vill ha många möjligheter att välja bland i framtiden och därför passar Maskinteknik på KTH mig perfekt. Många timmar spenderas på KTH Campus, men för att koppla av är löpning i naturen, teater, klassisk musik, matlagning med polare eller en bok guld värt för min del. På sommaren går skutan åter söderut, där tillbringar jag gärna tid på landstället med familjen.

Som studentambassadör besökte jag förra veckan mässan Kunskap och Framtid i Göteborg. Det var många intressanta möten. Det är alltid lika kul att höra hur olika alla resonerar kring sina eventuella framtida universitetsstudier. För att kunna ge lite tips från mässan har jag summerat några frågor jag fick under mässan i Göteborg.

Hur svårt är det att hitta boende i Stockholm?

Bra att vet är att oavsett om du väljer att plugga i Stockholm, Lund, Linköping eller en annan studentstad i Sverige så finns det alltid en problematik med studentbostäder. Fördelen i Stockholm är att det finns en väldigt väl utbyggd kollektivtrafik, vilket gör att det är enkelt att på 30 minuter ta sig till/från en av de kringliggande kommunerna där bostadssituationen är annorlunda än i Stockholm city. Jag var en pendlare den första terminen på KTH, för att sedan efter lite letande kunna fixa en liten etta en kvart från KTH Campus. För dig som funderar att plugga på KTH, i SSSBs bostadskö kan man stå i 90 dagar utan att vara studerande vid något universitet i Stockholm. En bra start för att kunna få ihop ködagar till ett boende.

Vad skiljer sig åt mellan KTH och Chalmers?

Denna frågan är svår att besvara och som student på KTH är jag ju självklart inte opartisk. Mitt intryck är trots detta att KTH har ett internationellt något mer väletablerat varumärke och därmed mer välkänt. Detta märks inte minst i det stora antalet partneruniversitet KTH har över hela världen. Vad gäller studier och framtida yrke är min uppfattning att Chalmers och KTH, liksom många tekniska universitet, är väldigt bra. Fördelen med KTH Campus är att den likt en bubbla nästan ligget helt ostört mitt i den underbara huvudstaden, vilket gör att två världar finns tillgängliga samtidigt. Har vänner som läser på Chalmers så jag har deltagit på event, besökt kåren och gått på fester. Det var väldigt trevligt och jag tror samtidigt att det finns saker KTH och Chalmers kan lära av varandra snarare än att fokusera för mycket på skillnader universiteten emellan!

Vilket program ska man läsa för att bli miljonär?

Denna raka fråga ställde en målmedveten gymnasieelev med ett enat fokus på att bli miljonär. Jag blev något ställd, men insåg ganska fort att detta var en seriös frågeställning. Hade KTH haft ett specifikt program för blivande miljonärer hade nog söktrycket varit högt med tanke på det stora intresset som verkar finnas för just miljonärslivet. Mitt svar som CSN-beroende student var att vända på saken och snarare fokusera på vad man drömmer om att få förändra, skapa, utveckla, problemlösa och så vidare. Med problemlösning i fokus kan utdelning nog ske på många olika plan, mervärde för både individer och organisationer. Alltså har jag inget bra svar på frågan, dels för att jag rent ekonomiskt är långt ifrån någon miljonär och dels för att jag just nu inte har tid att fokusera på miljonerna när relationerna till nära och kära ger så mycket värdefull energi!

Sök en utbildning som känns bra och glöm inte att KTH ger massor av spännande möjligheter både under och efter utbildningen!

PS. Tack för att jag fick gästa din blogg Madde!

Mycket energi från studentambassadörer från KTH på Svenska Mässan i Göteborg! (Mig hittnar ni på främre raden, tredje personen från vänster).