Tips inför utbildningsmässorna

KTH besöker två av Sveriges största utbildningsmässor nu i veckorna! Där får du chansen att ställa alla frågor du har om utbildningarna, studentlivet, boende, jobben och utlandsstudier. Båda eventen pågår under 3 dagar i två olika städer. KTH har laddat upp med ett grymt gäng av studentambassadörer som svarar på frågor, håller i presentationer och genomför mini-seminarier. Eventet i Göteborg heter Kunskap och Framtid och eventet i Stockholm heter SACO Studentmässa. Här hittar du plats och tid:

Göteborg 23-25 november i Svenska Mässan
Stockholm 29 november-1 december i Stockholmsmässan

Jag bjuder på 7 tips inför mässorna:

Du behöver inte ta med dig någon ryggsäck, jag lovar att du kommer att få minst en gratis tygpåse med dig hem. Se därför till att leta upp den montern först, så att du kan lägga allt godis i påsen!

Om du inte har en aning om vad du kan tänka dig att plugga är mitt tips att gå fram till några av de större universiteten. De brukar ha utbildningar inom många olika områden och om du säger vilket som är ditt favoritämne i gymnasiet kan de hjälpa dig att hitta en kategori av utbildningar som skulle kunna passa dig. Därefter har du något att utgå ifrån och kan sedan söka upp andra universitet för att hitta fler liknande utbildningar.

Gå dit även fast du vet med dig att du vill ta ett sabbatsår efter studenten. Det gör att du kan redan nu sålla bort olika utbildningar/yrken som du inte tycker verkar spännande. Under ditt sabbatsår sen kan du reflektera noggrannare över vad för utbildningar du tyckte verkade lite intressanta och slutligen fatta ett beslut. Dessutom, vem vet, du kanske hittar ditt drömyrke där bara att du aldrig har vetat om att det fanns!

Om du inte har några frågor/tycker det är jobbigt att ställa frågor kan du haka på dina kompisar. Lär dig av dem vilka frågor de ställer. Sedan kan du gå runt på egen hand. Eller kom överens med din kompis (om ni har olika intressen) att ni tar vartannat universitet som ni gillar, så har du en vän som stödjer dig när det kommer till frågorna.

Plocka på dig alla utbildningskataloger du kan komma över! Det är det bästa sättet att hitta samlad information om alla utbildningar på varje universitet. Jag ska i ett senare inlägg berätta hur jag använde mig av katalogerna för att välja utbildning.

Besök gärna mässan två gånger om du har tid. Det kan vara jobbigt att besöka alla universitet som verkar intressanta på en dag utan att bli trött i huvudet. Jag var där en gång med min skolklass och en gång med min mamma. Vid det andra tillfället kunde jag ställa alla frågor jag kommit på i efterhand och jag kunde besöka de universitet som jag inte upptäckte första dagen.

Det finns inga dumma frågor! De som står i montrarna har själva varit gymnasieelever som gått i årskurs 3. Majoriteten av dem hade säkerligen ingen aning om vad de ville göra efter studenten. Kanske tog de ett sabbatsår? Kanske påbörjade de en utbildning och sedan bytte till en annan? Eller så hade de en bra taktik för att välja utbildning och universitet? Ställ alla frågor du kommer på, det är därför studenterna från universiteten är där.

Önskar er som befinner sig i Göteborg nu lycka till! Gå gärna och hälsa på mina kollegor i montern för KTH. Den ser ut så här:

Källa: KTHs studentrekrytering