Hoppa till innehåll

Möte med Flexi Biogas

Det är väldigt svårt att fånga på bild hur inspirerande dagens möte med Flexi Biogas var. Flexi Biogas är ett kenyanskt företag som erbjuder tubformiga biogasanläggningar av ett plastmaterial för småskalig produktion. Biogasen utvinns av exempelvis gödsel, växter eller matrester kan användas för bland annat matlagning och uppvärmning.

I morse steg upp tidigt och tog oss ut till Flexi Biogas demonstrationsanläggning för att möta upp företagets grundare Dominic Wanjihia. Dominic hade precis insett att han bokat in mötet mitt under påsken men bjöd in oss till deras halvvägs-utomhus-kontor. Fyra timmar senare lämnar vi anläggningen –  då har vi hunnit pratat om allt mellan himmel och jord vad det gäller biogas och Kenya, vi har visats de olika biogasanläggningarna som företaget erbjuder, vi har sätt hur biogasen kan användas för vardagligt bruk och i arbetslivet och vi har blivit väldigt taggade på att fortsätta vårat arbete.

Dominic med husdjuret Toro som tydligen påminde mycket om tjuren Ferdinand
Så har det det ut när biogasanläggningarna är utplacerade. Eller ja, själva anläggningen syns ju inte eftersom att den är det täckta med en plast för att skydda mot UV-stålningen men också för att hålla värmen.
Demonstrationsanläggning var en blandning mellan en verkstad, ett kontor och en farm. Mitt bland allt odlades alltså grödor både till djur och till biogasanläggningarna.
Biogasen kan även användas för värme vid kycklinguppfödning.
Toro får hänga vid en av företagets större anläggningar som till exempel ska kunna användas på skolor.

//Malin

En kommentar till “Möte med Flexi Biogas”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: