Reaktorhallen

Notera: Jag kan dessvärre inte hjälpa dig som läser detta att besöka den gamla reaktorn eftersom det här bara är ett blogginlägg och jag inte har någon koppling till den (förut att jag pluggar på KTH).

Note: I can unfortunately not help you reading this in visiting the old reactor as this is merely a blog post about it and I am in no way affiliated with it (expect that I study at KTH).

Reaktorhallen, även kallad R1, är en mystisk plats 25 meter under KTH som inte många känner till. Färdigställd år 1954 blev R1 Sveriges första kärnreaktor och användes främst för forskning kring neutroner.

Bild från Tekniska museet Stockholm

I takt med att kärnkraftskepticismen skruvades upp i samhället och faktumet att en kärnreaktor mitt i Stockholm kanske inte var den bästa idén, så avvecklades R1:s verksamhet 1970. Lyckligtvis så behöll man den otroligt häftiga lokalen, minus all apparatur, och på 00-talet, med en av Medietekniks lektorer Leif Handberg i spetsen, så gjordes lokalen mer och mer tillgänglig för allmänheten. Sedan dess har många event anordnas i R1, däribland opera- och  dansföreställningar, hackathons samt Ted-talks. R1 har till och med en fungerande orgel!

Bild tagen av Jann Lipka

Under mottagningsveckorna på KTH är det något av en tradition att få besöka R1 för alla Medietekniksstudenter. Det var både spännande och något läskigt att gå in i lokalen som var helt mörk och inte veta var man hade hamnat. I vår första kurs Intro till Medieteknik fick vi återbesöka R1 när vi hade ett hackathon där. Mäktigare lokal för ett hackathon får man leta efter.

Det var häftigt att se all gammal utrustning!

Andra coola saker med R1 är att Stephen Hawking var på besök här 2015 och Madonna spelade in en musikvideo till sin låt Nothing Really Matters i lokalen!

Så om ni någonsin får möjligheten att besöka R1, ta den*!

*Ett tips kan ju vara att söka Medieteknik t.ex. 😀