Hitta boende i Stockholm – del 1

Funderar du fortfarande på om du ska ta en annan stad än Stockholm i första hand på grund av boendefrågan? Ta det lugnt, välj den utbildning du allra mest vill läsa som ditt förstahandsval. Boendefrågan kommer att lösa sig i vilket fall. Och som hjälp kommer här mina tips för att hitta boende i Stockholm.

Var kan man leta?

1. SSSB
https://www.sssb.se
Stiftelsen Stockholms studentbostäder hyr ut studentlägenheter över hela Stockholm. Det finns studentbostäder nära de olika Campusen som KTH håller till vid i Kista, Flemingsberg, Valhallavägen (Campus) och Solna. SSSB har en studentbostadskö som man kan ställa sig i innan man börjar på ett universitet. Redan nu kan du samla på dig 3 månader (helt gratis) och ha ett försprång jämfört med dina kommande klasskamrater. När de 3 månaderna har passerat får du vänta tills du går med i studentkåren på ditt universitet i höst. Ställ dig i kö idag, du har inget att förlora!

2. Stockholms Bostadsförmedling
https://bostad.stockholm.se/sa-gar-det-till/boendetyper/studentboende/
Här kan du söka både studentlägenheter och ungdomslägenheter. Ungdomslägenheterna är till för personer mellan 18-25 år, medan studentlägenheterna kräver att du studerar 15-30 HP/termin eller har fått ditt antagningsbesked. Bostäderna här finns också utspridda över Stockholm och du kan hitta riktigt bra guldkorn här!

3. Akademisk kvart
https://www.akademiskkvart.se
Privatpersoner hyr ut sina lägenheter eller rum till studenter via denna sida. Det finns riktlinjer och färdiga kontrakt på hemsidan. Alla annonser som publiceras har granskats av Akademisk kvart. Bostäder hittar du både i city och ända ut till Södertälje!

4. Bostad Direkt
https://www.bostaddirekt.com/
Privatpersoner som hyr ut rum eller lägenheter. Hyresavtal finns färdigt på deras hemsida.

5. Blocket
https://www.blocket.se/
Du kan hitta annonser ute på Blocket från privatpersoner som vill hyra ut lägenheter eller rum. Dessutom kan du själv lägga upp en annons om att du söker bostad!

6. Facebook
Det låter lite långsökt, men testa att skriva ett facebookinlägg om att du planerar att flytta till Stockholm och söker nu en lägenhet att hyra/vara inneboende. Se till att inlägget är publikt så att dina vänner kan dela det. Vem vet, kanske har din bästa kompis mormors kompis barnbarns vän en tom lägenhet i Stockholm?

7. Bo kvar hemma
Om du bor på pendlingsavstånd till KTH kan du alltid välja att bo hemma. Det vill säga om du står ut med din familj. Jag har valt att bo hemma under mina studier. Det har sina för- och nackdelar, precis som alternativet att flytta hemifrån också har. En stor fördel är att jag har kunnat spara pengar samtidigt som jag har valt att inte ta lånet som CSN erbjuder.

Bildkälla: pixabay

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!