Hitta boende i Stockholm – del 2

Andra och sista delen av att hitta boende i Stockholm inför studierna. Första delen hittar du här.

Bra att ha i bakhuvudet när du ska leta bostad

Nu i juni är det många studenter som tar examen och det har även varit en bostadsprövning. Det betyder att flera kanske väljer/blir tvingade att flytta ut från sin studentlägenhet och det finns fler lägenheter att söka. Håll utkik och se verkligen till att ställa dig i SSSBs bostadskö redan denna vecka.

Det är även okej att byta boende medan man pluggar i Stockholm. Kanske bor du som inneboende första terminen på KTH hos någon släkting, tills du samlat på dig tillräckligt många ködagar för att flytta till en egen studentlägenhet. Du behöver inte hitta det perfekta boendet direkt!

Min familj hyrde ut mitt rum när jag var på utbyte i Singapore via Akademisk Kvart. Det är verkligen ett toppensätt att hitta boende att hyra. Var inte rädd för att söka boende hos privatpersoner, det finns många trevliga människor — som du och jag!

Glöm inte att du kan ansöka om bostadsbidrag om du har ett förstahandskontrakt eller ett andrahandskontrakt! Läs mer om det hos Försäkringskassan.

Se till att ha boendet klart innan skolan börjar. Du kommer ha fullt upp med att hänga med i plugget, och vill inte behöva gå på visningar under din första skolvecka. Helst att du är klar med boendet lagom till att Mottagningen börjar (2 veckor innan skolstart i Augusti)!

Du behöver inte bo mitt i smeten. Stockholm är ju Sveriges största stad vilket gör att alla saker som finns att se och göra finns utspridda över staden. Bra kommunaltrafik finns med bussar, tunnelbana, lokalbana, båt, spårvagn och pendeltåg som gör att du kan ta dig mellan ditt hem och skolan utan problem även om du bor utanför tullarna! Det är inte ovanligt att det kan ta runt en timme att ta sig till skolan. När jag pluggade i Kista tog det mig nästan exakt en timme, nu tar det 40 minuter in till Campus.

Bildkälla: pixabay

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!