Hoppa till innehåll

Kycklingfarmen i Malindi

Uppdateringen fortsätter…

Efter att ha vaknat upp den hyrda lägenhet belägen i ett nedstängt semesterkomplex vid Malindis kust så tog vi en tuk-tuk in till stadens mer centrala delar. Vi blev avsläppta på ett café är vi åt chapati (ett ojäst tunnbröd) och te till frukost. Mätta strosade vi vidare genom den pittoreska staden till dess att möte upp med Fahmi.

Fahmi heter ägare till den kycklingfarm som vi kommit dit för att studera. Tanken är att vi få ett mer konkret exempel att arbeta med för vårat projekt om biogas i Kenya. På Fahmis farm ska vi alltså se över hur implementering av en biogasanläggning kan komma attgå till. Därför var vi där och ställde frågor om hanteringen av kycklingarna, vilka utgifter som finns, vilken energiförbrukning de har, vad de har för planer kring biogasen osv.

Vi guidades runt av Fahmi bland alla kycklingungar och hönor medan getterna nyfiket tittade på. Just nu fanns cirka 1000-1500 kycklingar i en större bur indelad i fler rum, där de fördelas  baserat på ålder. Vi liknade det vid en skola dit de kommer först när de är en dag gamla och flyttas upp varje/varannan vecka innan de till sist slaktas. Efter en månad är det alltså dags för slakt så att kycklingarna kan säljas till slakteri och privatpersoner runt om i Malindi. På farmen arbetar även 4 anställda som vaktar farmen, tar hand om kycklingarna och är med vid slakten.

Dagen avslutades på stranden där kenyanerna som gick förbi glatt ropade ”Ciao!” till oss då de antog att vi var italienare. Malindi är tydligen en populär turistort för just italienare, vilket var väldigt lätta att förstå med tanke på den idylliska staden, det varma havet och de blomsterfyllda omgivningarna.

//Malin