Hoppa till innehåll

BLOXPO – kryptovalutor, digitala pengar och kontanter

Friends Arena var inuti mörklagd och scenen framför publiken lystes upp av några få färgstarka strålkastare. Den öppnande keynote hölls av BLOXPOs arrangör Ivan Liljekvist, där han pratade om dagens agenda och varför kryptovalutor och blockkedjor kommer att kunna minska fattigdomen i hela världen. Det starkaste argumentet var att nya företag och organisationer i länder där det inte finns några investerare kan få sponsring från andra länder som har stora investerare. Kryptovalutor gör det möjligt att skicka pengar mellan olika länder som inte har samma lokal valuta, eftersom att kryptovalutor är globala valutor.

Ivan läste Civilingenjör Datateknik på KTH när han startade sin youtubekanal Ivan on Tech, som nu har över 170 000 följare. Ni hittar youtubekanalen här.

Med mig hem från BLOXPO fick jag några nya ämnen att fundera kring. Ett av dem var något som Richard Heart från USA sa ”Jag tycker inte om att ni i Sverige tar bort pengar, och bara använder digitala pengar”. Han menade att nationer idag utför krigsförning inte bara med pansarvagnar, utan även i cyberspace. Om en nation vill försvaga en annan nation görs det genom att slå ut nationens elnätverk eller internetuppkoppling. Om det skulle ske i Sverige, och vi inte har kontanter kvar, skulle det betyda att vi inte har tillgång till pengar. Personligen använder jag aldrig kontanter, och så fort jag råkar bli betald av en kompis via kontanter försöker jag be en annan kompis att swisha mig istället. En annan fördel med kontanter är att de inte automatiskt spåras, utan man kan förbli någorlunda anonym (bortsett från fingeravtryck och serienummer). Richard påpekade att vår regering inte gör något för att bevara kontanter, vilket gör oss som nation sårbar.

Pampigt värre med över 1000 deltagare!

Richard och Ivan pratar om varför kryptovalutor gör nytta i samhället.

Det fanns totalt 3 scener, som parallellt höll olika föreläsningar. En av dem handlade om vad man bör tänka på för att programmera en säker blockkedja. Föreläsaren tog upp två tekniker: model checking och fuzzing. Vilket är precis vad min kurs i Programvarusäkerhet lär ut!

Föreläsningarna varvades med paneldebatter och företagspitchar. Denna paneldebatt var mellan finansministern, en parlamentsledamot och serieentreprenören (haha finner denna titel underhållande) Richard (som tidigare nämnts).

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!